Recenze Peak Design příslušenství na motorku

Patříš mezi ty, kdo ještě pochybují o tom, zda je Peak Design na motorku ta správná volba? Tak to jsi tu správně! Kdo jiný než Honza má tolik najetých km, že může opravdu zkušeně potvrdit/vyvrátit různé názory.. Tak jdeme na to..

Před půl rokem jsem si v Motojomaxu vyzvedl 4 krabičky od Peak Design, které obsahovaly příslušenství pro telefon na motorku. Za ten půl rok jsem s veškerým příslušenstvím najel na mém BMW F800GS Adventure více než 14 000 kilometrů. Ovšem nesmíme zapomenout na všechny testovací a zapůjčené motorky, celkem se tedy budeme pohybovat kolem čísla 20 000 kilometrů za 6 měsíců.

Testovací balíček od Motojomaxu obsahoval držák telefonu, peněženku, stojánek a obal na telefon.

Příslušenství se mnou projelo také celkem 14 států v terénu i po silnici a zažilo od extrémně teplých dnů na pobřeží u moře, až po mrazivé dny v horských průsmycích. Také se projelo na cestovních endurech, naháčích, scramblerech, ale i třeba na motorce se sajdkárou při cestě na dovolenou do Chorvatska. To bych řekl, že je docela dlouhodobá a vypovídající recenze.

A co že jsem to vlastně testoval? 

Držák telefonu Peak Design na řídítka motorky

Držák telefonu na motorku je pro mě naprosto nepostradatelná věc, bez který si upřímně cestování nedokážu vůbec představit. Já na motorkách nejezdím jenom pro zábavu, i když mi samozřejmě vykouzlí vždy úsměv na rtech, ale využívám je také pro každodenní ježdění – do práce, do školy. Telefon mám propojený s interkomem v helmě a při jízdě potřebuju navigaci, poslouchám hudbu, podcasty, nebo si třeba povídám s kamarády. Proto kvalitní držák telefonu je neodmyslitelnou výbavou na každodenní ježdění.

Moderním telefonům úplně nedělají dobře dlouhodobé vibrace. A věřte mi, že na motorce jich máte požehnaně. Na telefonech se nejčastěji rozbíjí optická stabilizace ve foťácích. Proto jsem i já s nákupem nového telefonu začal řešit, jak tomu předejít. Nakonec jsem zvolil držák na řídítka od Peak Design z těchto hlavních důvodů. Držák obsahuje silikonové tlumiče vibrací a telefon tím pádem zůstane v bezpečí a nepoškodí se optická stabilizace. Dále jsem bral v potaz jednoduchost vložení a vyndání telefonu z držáku. Tam si troufnu říct, že tento držák nemá široko daleko konkurenci. Nic jednoduššího, rychlejšího a pohodlnějšího prostě ještě nikdo nevynalezl. Konkurence v tomto opravdu neskutečně zaostává. Telefon stačí pouze přiblížit k držáku, kdy si ho přitáhnou poměrně silné magnety, které jsou v držáku, a zároveň uslyšíte cvakající zvuk, který vám dává najevo, že je telefon zajištěn i pomocí zobáčků, které na držáku naleznete. Pro odjištění stačí pouze zmáčknout na jedné, nebo na druhé straně držáku tlačítko a telefon jednoduše vyndáte, jednou rukou, pohodlně i v moto rukavicích. 

Telefon z držáku na motorku lze sundat jednoduše i s jednou rukavicí.

Dalším bodem, proč jsem zvolil tento držák, bylo, že držák má takový příjemný celistvý tvar a vypadá, jako by k motorce patřil. Nikde nic netrčí a nebije to do očí. Co se týče montáže, tak to bylo příjemné překvapení. Původně jsem myslel, že si ho hodím pouze na GS a tam bude „na pevno“ celou dobu. Nicméně když jsem zjistil, že montáž trvá asi 30 vteřin, držák jsem si začal přehazovat mezi motorkama před každou delší projížďkou. Stačí vám k tomu pouze imbus, který je v balení a je to opravdu rychlovka. V balení jsou také tři rozdílné varianty objímkových gum na různé průměry řídítek. Držák se dá všemožně nastavovat a jeho úhly upravovat, takže jsem si vždycky dokázal na každé motorce najít takové místo, abych to měl blízko k ruce, ale zároveň jsem viděl na budíky a telefon nikde netrčel. 

Poslední důležitou vlastností, kterou bych zde rád zmínil, je možnost otáčení telefonu na držáku. Držák funguje oboustranně, takže si telefon můžete dát jednou na výšku a jednou na šířku. Já jezdím většinu času s telefonem ve vertikální poloze, ale přece jen jsou situace, kdy ho dávám do horizontální. Ta první je, pokud jedu na svém GS v těžkém terénu a potřebuji se často překlánět a přenášet těžiště na předek. Telefon dám na šířku, tím pádem je níže, mám tam více prostoru a nestane se mi, že bych se o něj bouchnul bradovou částí helmy. Druhou situací, kdy mám telefon na šířku, je dlouhý nudný dálniční přesun. Možná to pro někoho je absolutní nesmysl a nikdy by to neuděl, ale já si občas při dlouhé rovné cestě na dálnici ten seriál nebo film prostě pustím. Samozřejmě na to upřeně nekoukám, ale mám to pouze jako kulisu. Tímto to ovšem nikomu nedoporučuju a každý zvažte, zda je to bezpečné. 

Montáž držáku na motorku je také snadná a nezabere více jak 1 minutu.

Závěrem tohoto odstavce bych chtěl ještě zmínit, že držák je opravdu bytelný a neobsahuje jediný kus plastu. Kdo dočte tenhle článek na konec, pochopí, proč mám k plastovým držákům telefonu bytostný odpor. Celý držák od Peak Design je totiž celý vyrobený z hliníku a s částmi z nerezové oceli to zajišťuje opravdu pevnou konstrukci. Jakmile ho vezmete do ruky cítíte bytelnost a odolnost.

Magnetický ochranný kryt na telefon

Vzhled a design krytu je opět neskutečné plus, které odděluje Peak Design od konkurence. Kryt je opravdu tenký, elegantní a nevypadá průmyslově. Proto se kryt hodí i do společnosti, nebo na schůzky. Určitě nebudete mít potřebu kryt sundávat proto, že by byl nevzhledný. Teď ale pozor, určitě to nemá vyznít tak, že kryt je pouze na parádu. To vůbec! Kryt je sice lehký a tenký, ale zároveň velmi pevný, takže poskytuje velmi dobrou ochranu telefonu při pádu. Po obvodu je kryt pogumovaný, takže neklouže a toto pogumování po obvodu také tlumí náraz při pádu. Kryt je samozřejmě kompatibilní s veškerým mobilním příslušenstvím Peak Design. Ovládání tlačítek je velmi přesné, nejde nijak z tuha, je velmi příjemné a díky výstupkům u tlačítek je jednoduše nahmatáte i po slepu.

Pouzdro je kvalitně zpracované a spolehlivě vám ochrání váš telefon.

Na zadní straně krytu je kvalitní tkanina, která se jen tak nepoškrábe, nebo neošoupe. Zároveň zde můžete najít, jak jinak než kovovou objímku, díky které probíhá zajištění do držáku telefonu na řídítka. Kolem objímky jsou také integrovány silné magnety, díky kterým se také kryt s telefonem přichytí například k držáku, peněžence, nebo trojnožce. 

Magnetická peněženka STAND se stojánkem Peak Design

Nesmírně příjemným doplňkem ke krytu telefonu je minimalistická Magnetická peněženka STAND se stojánkem. Jednoduše si jí magnetem přiděláte k telefonu a máte 2v1. Barvy krásně ladí s krytem a vypadá to suprově. Přidanou hodnotou tohoto typu je, že si z toho můžete udělat stojánek. Ptáte se, k čemu je to dobré?

Peněženka vám z telefonu udělá stojánek za pár sekund.

Upřímně to používám víc, než jsem původně čekal. Kupoval jsem si to s tím, že budu mít pouze základní hotovost, občanku, řidičák a dalších pár potřebných karet vždy u sebe s telefonem a nebudu to muset lovit po kapsách, nebo tahat velkou neforemnou peněženku. To naprosto splnilo svůj účel, ale stojánek jsem začal využívat také velmi často. Stojánek nejvíce používám při práci, kdy si telefon postavím na stůl a pokud mi přijde notifikace, můžu si jí rovnou přečíst, nebo pokud mi někdo volá, hned to vidím a můžu to případně zvednout a hovořit. A to nemluvím o tom, když jsem na cestách, tam to dostává úplně nové rozměry. Pokud s někým volám a používáme při hovoru kameru, jednoduše si telefon hodím na stůl, nemusím ho držet ani o nic opírat, můžu volat a mám perfektní úhel kamery. Po dlouhém videohovoru samozřejmě dostanu hlad a tak telefon na peněžence pouze otočím o 90° na šířku a pustím si při jídle YouTube, nebo Netflix a sleduju videa nebo seriály, opět pod úhlem, který mi vyhovuje a který si nastavím. 

Bez peněženky už si cestování neumím představit a přitom, taková blbost.. :)

Kolik je kapacita peněženky upřímně ani nevím, ale já tam nosím průměrně 6 karet a zhruba 2 000 Kč v hotovosti a furt by se tam ještě minimálně jedna karta vešla. Kdo by nepotřeboval stojánek, Peak Design nabízí variantu i čistě pouze magnetické peněženky, která je díky absenci pantu a dvojitých zad ještě minimalističtější. Co se týče výdrže a kvality zpracování, tak peněženku tahám opravdu všude, nejenom na motorce a stále drží. Nijak se neošoupala, nedeformovala ani není nijak podřená. Kovový pant, na kterém si nastavujete úhel stojánku není nijak volný, telefon drží přesně tak, jak si ho nastavíte, jako na začátku. 

Magnetická trojnožka pro telefony Peak Design

Neskutečně fajn věc pro všechny, kdo si chtějí vytvořit nějaké vzpomínky z cest nebo výletů. Ať už si chcete udělat skupinovou fotku, nebo si třeba natočit průjezd zatáčkou na nějakém zajímavém místě, přesně pro vás je tahle trojnožka. Přichycení telefonu funguje jak jinak než pomocí magnetu. Co se mi na tomhle líbí nejvíce je to, že to mám pokaždé u sebe, stativ má ve složeném stavu tloušťku pouze 0,5 cm a váží 76 gramů. Předtím jsem tahal stativ na foťák, který mě furt obtěžoval, protože váží 1,5 kg a měl přes půl metru na délku, takže jsem ho věčně nechával doma. Jasně, dalo se s ním vymyslet mnohem více zajímavých záběrů, ale pokud porovnám to pohodlí, tak to je úplně jiný level. 

Úhel na stativu se dá díky kulové hlavě velmi dobře nastavit a nastavený úhel i takto malý stavit pod váhou telefonu spolehlivě udrží. Dokonce se tuhost chodu kulové hlavy dá i nastavit. Telefon lze samozřejmě, jako u peněženky, používat na šířku i na výšku. Konce nožiček stativu jsou pogumovány, takže i na lesklých a kluzkých površích nehrozí klouzání stativu a následný pád telefonu.

Vzhledem k tomu, že většinu času cestuju sám, tak většinu času používám stativ na natáčení různých průjezdů nebo vyfocení fotky s motorkou na vyhlídkách. Vyhovuje mi, že mám fotku rovnou v telefonu a můžu jí zveřejnit na sociální sítě, nebo poslat rodině a známým. Žádné stahování do počítače a následná úprava, která je zapotřebí v případě velkého stativu a foťáku.

trojnozka_peak_design
Malá, ale šikovná..to je trojnožka Peak Design

Zhodnocení

Na závěr bych vám chtěl demonstrovat na reálném příkladu z cest, proč se kvalitní držák na motorku opravdu vyplatí. Je konec letních prázdnin a s kamarádem Petrem se vydáváme zhruba na 10 dní do Alpských průsmyků na svých naháčích. Druhý den cesty, po ujetí asi 450 kilometrů z plánovaných zhruba 2 500 kilometrů, si projíždíme krásné serpentýny na Grossglockner Hochalpenstrasse, když v tom najednou slyším v intercomu Petra, jak říká „Kámo zastav, já nemám telefon“ a už bylo o zábavu postaráno. V zápalu adrenalinu si ani nevšiml, že mu telefon z nejmenovaného plastového držáku na motorku uletěl a tak následovalo asi 5hodinové hledání po celém okolí Grossglockneru. Zkrátím to, telefon se sice našel, ale přejetý několika auty a absolutně nefunkční. A na kolik ho to vyšlo, že ušetřil pár stovek na nekvalitním držáku? V držáku měl měsíc starý Iphone 13 PRO, takže nějakých 25 000 Kč. Opravdu máte koule na to dát telefon za tyhle peníze do nekvalitního držáku a riskovat něco podobného? No nevím, já bych si na to teda netroufnul. Investice do držáku je vzhledem k ceně telefonu minimální a držák vydrží opravdu dlouho. Kamarád Petr si musel koupit nový telefon a stejně skončil u držáku na telefon Peak Design. 

Cena za držák na telefon vám na první pohled sice může připadat vyšší, ale pokud plánujete jezdit delší dobu, určitě je to investice, která se vám v dlouhodobém měřítku vyplatí. Se všemi věcmi od Peak Design se v lednu chystám na měsíc do Jihoafrické republiky, tak pak dám třeba zase vědět, zda to přežilo i Afriku. Ale pochybnosti, že by se něco mělo pokazit nebo rozbít, fakt nemám. 

 

Honza,

TOULAVÁ MOTORKA

Vášnivej cestovatel na motorce, kterej si zaznamenává svoje zážitky 🛵🏕️

Sledovat ho můžeš taky na Facebooku, Instagramu nebo jeho Youtube kanále.