Přehled nejlepších KTM motorek

Oranžová barva je ti víc než blízká, máš rád Rakouskou přírodu, nejsi eko-aktivista? Tak to jsi tu správně a jak jsme slíbili při minulém továrním přehledu, jsem tu opět s popisem aktuální nabídky portfolia motocyklů, tentokrát Rakouské značky KTM.

Jak samozřejmě mnozí z vás vědí, její úspěchy nejsou pouze na poli silničních motocyklů, ale samozřejmě na poli Enduro a Cross. Značka KTM je pojem na soutěžích jako je Šestidenní nebo Dakar. Poslední dobou po obrovských investicích do vývoje se motocykly dostávají do popředí i v prestižním seriálu MOTOGP a jezdci Brad Binder a Jack Miller dokáží prohánět aktuálně nejrychlejší jezdce v poli na strojích DUCATI.

Tovární tým KTM Red Bull KTM Factory Racing s jezdci Brad Binder a Jack Miller.

KTM udělala před nějakou dobou strategický krok pro svůj rozvoj a spojila své know-how s kapitálem, vývojem a výrobou v Číně. Zařadili do své produkce vedle kmenových motocyklů i motocykly značek CF MOTO, GAS GAS atd. Jsou to značky, kterým se budeme věnovat v samostatném článku, ale je potřeba říct, že jejich společná kvalita, ať už motorová nebo zpracováním, letí nahoru stejně jako prodeje obou značek po celém světě. A dnes je již potřeba je brát vážně jako plnohodnotnou konkurenci zavedeným značkám. Nutný a nudný začátek máme za sebou a pojďme na jednotlivé řady KTM. 

KTM Naked bike

Řekl bych asi jedna z nejoblíbenějších skupin motocyklů v portfoliu značky KTM je nazývána DUKE. Je to komplexní řada naháčů s jedno nebo dvou válcovými motory v rozsahu 125 – 1290 ccm. Když si to vezmeme postupně, začátek řady je pro ty nejmladší, a to typ DUKE 125, mrštná lehká motorka s 11 kw, která tě naučí hned na začátek co je to zábava na motorce a jaké to je ji držet u krku, aby jela.

KTM 125 DUKE 2023

Když ti to nestačí, máš možnost zvolit velmi agilní, obratnou a velice příjemnou třídu DUKE 390, která je oceňovaná i zkušenými jezdci za skvělou a lehkou ovladatelnost.

KTM 390 DUKE 2023

Svrbí tě ruce a potřebuješ víc výkonu? Není problém - následuje DUKE 790 a 890, což jsou řekněme střely středního doletu a ráže, které už tě nenechají jen tak kroužit kolem domu. Obrovskou výhodou pro aktivní jezdce je ergonomie a nakopnutý posez kategorie DUKE, která tě nutí nebýt pasivním uživatelem, ale využívat potenciál těchto motocyklů.

KTM 890 DUKE GP 2023

Na vrcholu potravního řetězce této řady stojí BESTIE SUPERDUKE 1290 R EVO. Neřízená střela, ze které měl i Karel Táborský vlhké trenečky 😊 Absolutní strop v naháčích srovnatelný snad jen s atomovým reaktorem na kolečkách.

KTM 1290 SUPER DUKE R EVO 2023

 

KTM Adventure

Rok od roku stále více populární kategorie Adventure bike, tzv. advíky 😊, které si dávají za cíl splnit a podpořit tvoje cestovatelské choutky jak na výpravách kolem komína, tak i na expedicích daleko za obzorem, kde nejsou zrovna asfaltové silnice nebo infrastruktura vyspělých západních zemí. Tady řada logicky kvůli výkonu v terénu začíná od 390 Adventure a jedná se vlastně o přeladěnou sestru DUKE 390 s vyšším posezem a pohodlnější ergonomií pro cestování.

KTM 390 ADVENTURE 2024

Následováno ADVENTURE 790, o kterém Pepa Sršeň říká, že je nejlepší motorkou, co kdy jezdil… 😊 Hierarchie typů pokračuje přes střední třídu 890 až po vrchol této řady v podobě ultimátního a legendárního modelu ADVENTURE R 1290. Jsi-li velkej kluk nebo odvážná holka, tuto motorku prostě chceš 😊

 

KTM 1290 SUPER ADVENTURE R 2024

KTM Enduro a Supermoto

Jak jsem psal v úvodu, KTM není jen o silničních motorkách, ale historicky právě o motocyklech do bahna, bláta a vyježděných kolejí, skocích do neznáma a řízeném smyku při prokluzu zadního kola, když se v brázdě točíš se zapřenou nohou o bahnitý rigol. Tato kategorie v sobě skrývá opravdu vše, na co si jen vzpomeneš - dvoutaktní, čtyř-taktní, elektrické bajky, od strojů pro nejmenší prcky jako je třeba SMX 50, přes EXC 250 až po vrcholné dělbuchy 500 EXC-F.

KTM 500 EXC-F 2024

Nechtěl bych u této kategorie ještě zapomenout na SUPERMOTO, vezmi silniční ráfek obutý do silniční gumy, dej to na KTM 450 SMR nebo 690SMC R, a máš z toho kopec zábavy. 

KTM 690 SMC R 2024

(Upozornění pro zájemce - tyto motocykly jsou postavené pro jízdu po zádech, smykem a v náklonu. Jízda na pohodu se trestá nuceným přesedláním na „HONDU DEAUVILLE“ 😊) berte mě prosím s rezervou, ale chtěl jsem tím říct, že jsou to opravdu extrémně zábavné stroje, hlavně na malých utažených okruzích 😊

 

KTM Supersport

No a s rozmachem KTM v nižších třídách kapotovaných závodů a rozvojových CUPů po celém světě je zde i kategorie kapotovaných speciálů, které potěší nejen oko, ale hlavně srdce každého kluka či holky toužící po té svojí „zmrzlině“. RS 125 je nutný základ pro to, aby firma mohla vůbec existovat a zákazníci je brali na zřetel, no a RC 390 s rozmotaným dvouválcem také neurazí a dokáže při osazení pěkným otevřeným laďákem vykouzlit nejeden úsměv jezdce nebo kolemjdoucího. 

 

KTM RC 125

Jedná se o motorky spíše pro začínající jezdce, ale vyježděný borec, který ji dokáže vodit na limitu, ocení precizní chování a dost často překvapí i ostatní jezdce na silnějších strojích, kteří se bojí za ten svůj skvost trošku potahat.

 

Doplňky KTM

Jestli si některá značka alespoň v Evropě uvědomuje sílu merchandise produktů, je to právě KTM, například na našem eshopu najdeš největší výběr továrních dárkových předmětů právě od značky KTM. Potřebuješ dupačky a obléct svého novorozeného potomka? Chceš mít chvilku klid a něčím mu „zacpat“ pusu, máme tady dudlíky. Případně chystáš se na závody nebo na ryby a potřebuješ sedět stylově? Tak rozkládací stolička je jasná volba. Nebudu tu vypisovat všechny produkty, ale věřím, že si každý vybere 😊

 

Co říci závěrem, snad jen parafráze na písničku

 „Jen Oranžová to může být, tydydada tydydada, dap dap… 😊


Vláďa

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640

zdroj obrázků: ktm.com