Jak zajet novou motorku?

Zajíždění nového motocyklu

Jaká je nejlepší motorka? No přece nová motorka, to je jasný. A jestli jsi zažil/a ten skvělý a blažený pocit při koupi nové motorky, na které nikdo před tebou nejel, tak ten je k nezaplacení. Pak ale přijde ta nezáživná část, a to "záběh" neboli zajíždění motocyklu. To je důležité pro dosažení maximální životnosti a výkonu motoru tvého nového motocyklu. 

Doporučené maximální otáčky motoru jsou napsány v manuálu daného typu motocyklu. 

Změna otáček motoru

Otáčky motoru by se měly měnit, to znamená, že by neměly být udržovány na konstantní hodnotě. To umožňuje, aby se jednotlivé díly zatížily tlakem a pak byly opět odlehčeny, což umožňuje jejich tzv. sedání. Je nezbytné, aby byl na součástky motoru při záběhu vyvíjen určitý tlak. Aby byl zajištěn tento proces sedání. Samozřejmě, že motor nesmíš nadměrně zatěžovat a vytáčet do bezvědomí.  

Vyvaruj se konstantních otáček

Konstantní nízké otáčky provozu nového motoru nesvědčí. Dovol motoru, aby volně akceleroval mezi jednotlivými rychlostními stupni, aniž bys však přitom překračoval/a doporučené limity pro maximální otáčky motoru. V průběhu prvních 1000 kilometrů provozu rozhodně nepoužívej plný plyn a do 1600 kilometrů používej 80% maximálního výkonu - to doporučujeme především u slabších objemů (neboj, nic ti neuteče, motor bude mít lepší průběh i zvuk a také delší životnost). Takže, furt řadit nahoru a dolů, ať si motor hezky sedne a plyn tak akorát s rozumem :) 

Před každou jízdou by měl motorový olej cirkulovat

Je důležité při zajíždění nechat motorku po nastartování dostatečně dlouhou dobu na volnoběžných otáčkách, a to předevšímu u studeného motoru, předtím než ho zatížíš na vyšší otáčky. To motorovému oleji umožňuje, aby se dostal mezi všechny součástky motoru (toto samozřejmě platí i po zajetí motorky). 

jak_zajet_motorku

Pocit z koupě nové motorky - k nezaplacení :)

Dodržují svou první a nejdůležitější servisní prohlídku

První servisní prohlídka je u většiny motocyklů po prvních 1000 kilometrech a představuje vůbec nejdůležitější servis, který tvůj motocykl absolvuje. V průběhu záběhu dojde k tzv. sednutí vzájemně se pohybujících součástek motoru a v motorové skříni je plno nečistot, proto se musí teplý olej vypustit a nalít nový.  

Servisní úkony na 1 prohlídce:

  • kontrola utažení všech upevňovacích prvků
  • výměna motorového oleje
  • seřízení (ventilové vůle u malých objemů)
  • kontrola řetězu a promazání
  • kontrola tlaku v pneumatikách
  • kontrola brzd a seřízení chodu spojkové páčky

Následné pravidelné provádění tohoto servisu (řiď se manuálem k danému typu motocyklu) ti pomůže k tomu, že od motorky můžeš očekávat ten nejlepší výkon a dlouhou provozní životnost. 

aneb Jak si motorku zajedeš, tak ti bude jezdit :)

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640