Jak prát funkční prádlo?

Patříš jako my mezi příznivce kvalitního funkčního prádla, které výborně saje pot a odvádí vlhkost od pokožky?  Jak se ale o funkční prádlo starat, abys ho špatnou  péčí nezničil? Jak často ho prát, v jakých prostředcích a jak ho sušit?

Tady je malé shrnutí, které když budeš dodržovat, tak ti bude prádlo dlouho fungovat:

  • teplotu praní vol podle cedulky na oblečení
  • per oblečení naruby a zapínej všechny zipy (pokud tam jsou)
  • před praním vyprázdni kapsy (pokud tam jsou)
  • nikdy nepoužívej aviváž!!
  • používej prací gely určené na funkční prádlo
  • nesuš funkční prádlo na přímém slunci, hrozí vyblednutí barev
  • střídej více oblečení - nenechávej funkční oblečení dlouho zasmrádnout
  • pamatuj, že prádlo z merino vlny stačí větrat a prát jen jednou za čas
  • silně zašpiněné funkční oblečení vždy předper
  • nepoužívej sušičku a nežehli oblečení
  • využívej prací programy pro sport/fitness
  • neplň pračku až po okraj, ať má prádlo prostor se pořádně vymáchat

 

A teď jdeme na detaily...

 

Jak prát funkční prádlo?

Moderní oblečení má vlastnosti, o kterých se našim prarodičům ani nezdálo. Nemačká se, nemusí se žehlit, v létě chladí a v zimě hřeje a taky na těle skvěle vypadá... No jo, ale když ho hodíš do pračky a zvolíš špatnou teplotu a program, můžeš ho taky rychle zničit. Jak tomu předejít je jednoduché, stačí před praním funkčního prádla si vždy přečíst cedulku, která je našitá nebo natištěná zevnitř oblečení, na které jsou symboly jak se starat o daný materiál.

Jak se v těch cedulkách vyznat?

Na každém prádle bys měl najít 5 obrázků neboli symbolů, které ti říkají, jak se o prádlo starat:

  • symboly pro praní prádla
  • symboly pro žehlení prádla
  • symboly pro sušení prádla
  • symboly pro bělení prádla
  • symboly pro čištění prádla

Jak tyto symboly mohou vypadat?

Symboly pro praní prádla

Prací symboly

Symboly pro žehlení prádla

Prací symboly pro žehlení

Symboly pro sušení prádla

Prací symboly pro sušení

Symboly pro čištění prádla

Prací symboly pro čištění

Symboly pro bělení prádla

Prací symboly pro bělení

Co jednotlivý symbol pro tebe znamená?


Praní prádla

Základním symbolem pro praní je vanička.Značkou pranní, která udává maximální teplotu, je číslo ve  vaničce.Prací symbol vaničky s rukoou znamená pouze ruční praní.Prací symbol škrtlé vaničky znamená zákaz praní.Podtržená vanička je symbolem pro mírnější otáčky.Teplotu někdy znázorňují také tečky.

Symbol praní je vanička. Ta v sobě ukrývá číslo, které znamená, na kolik °C můžeš prádlo prát při normálním máchání a odstřeďování (tento symbol je na většině oblečení).


Symbol vaničky s rukou je určený pro jemné prádlo, které můžeš prát pouze v ruce. Takže si dej vodu do umyvadla nebo vany a prádlo jemně promačkej. Kartáček i drsné drhnutí vynech. Doporučujeme vyhnout se i režimu „ručního" praní v pračce.

Symbol se škrtnutou vaničkou znamená to, že prádlo nesmíš prát, ale pouze odborně čistit. Navíc je důležité maximálně omezit jakoukoliv manipulaci v mokrém stavu.

U symbolu podtržené vaničky je potřeba zvolit jemnější prací program s mírnějším odstřeďováním

Symbol s puntíkem uvnitř vaničky je podobný vaničce s udanou teplotou. Teplotu totiž někdy znázorňují puntíky. Jeden puntík znamená praní v maximální teplotě 30 °C, dva puntíky 40 °C a tři puntíky 60 °C.

 

Žehlení prádla

Prací symbol pro žehlení poradí s maximální teplotou.Puntíky na pracím symbolu uurčují maximální teplotu žehlení.Přeškrtlá žehlička znamená zákaz žehlení.

Symbol žehličky poradí, jakým způsobem prádlo správně žehlit. Maximální teplotu pak symbolizují puntíky uvnitř žehličky. Jeden puntík znamená žehlení při maximální teplotě 110 °C, dva puntíky 150 °C a tři puntíky na 200 °C. Pokud je na prádle symbol přeškrtnuté žehličky, pak prádlo určitě nežehli – došlo by k nenávratnému poškození materiálu.


Symboly pro sušení prádla

K sušení prádla slouží ikona kolečka ve čtverečku.Prací symbol s jednou tečkou znamená sušení při nízké teplotě.Značka praní pro zákaz sušení v bubnové pračce.Výrobek označená tímto symbolem můžete sušit v rozprostřeném stavu.Výrobek označený čtvercem se svislými pruhy můžete sušit odkapáváním.Značka čtverce se svislými pruhy znamená sušení pouze ve stínu.

Když je na prádle kolečko ve čtverečku, tak to je dobrá zpráva, prádlo můžeš sušit v sušičce. Počet teček v kolečku ve čtverečku znamená sušení při nízké teplotě (maximálně 60 °C); dvě tečky znamenají sušení při teplotě (80 °C).

Symbol přeškrtnuté kolečko ve čtverečku - prádlo nelze sušit v sušičce, protože by se materiál mohl poškodit a zdrcnout.

Symbol vodorovná čára ve čtverci je doporučení sušit prádlo v rozprostřeném stavu, třeba na trávníku nebo na podlaze.

Prádlo označené čtvercem se svislými pruhy můžeš sušit odkapáváním, například na prádelní šňůře.

Symbol čtverec s šikmými pruhy znamená sušení pouze ve stínu. Sluneční paprsky by mohly prádlo poškodit.

 

Symboly pro chemické čištění prádla

Písmeno A povoluje chemické čištění.Písmena P a F na značkách praní představují druhy rozpouštědel.Značkou praní pro chemické čistění je kruh.Značka praní pro zákaz chemických rozpouštědel.

Chemické čistění symbolizuje kruh, ve kterém nalezneš písmena A, F nebo P. Písmena představují typy rozpouštědel tak, jak se používají v čistírnách. Tyto značky se tedy týkají především profesionálních čistíren.

Symbol s písmenem A v kruhu znamená, že výrobek je možné čistit chemickými prostředky.

Symbol s písmenem F v kruhu znamená, že materiál lze čistit uhlovodíkovými rozpouštědly.

Symbol s písmenem P v kruhu - použij tetrachlorethylen.

Symbol přeškrtnutý kruh - znamená zákaz všem chemickým rozpoštědlům. Takovýto výrobek nelze čistit chemicky.


Symboly pro bělení prádla

Značka praní bělení prádla je trojúhleník.Prací symbol pro zákaz bělení chlorem.Značka praní pro zákaz bělení.

Trojúhelník představuje značku pro bělení prádla. Povoluje bělení chlorovými i nechlorovými prostředky. Setkat se můžeš i s verzí, kdy uvnitř jsou písmena CL.

Symbol trojúhelník s pruhy - tento symbol zakazuje bělení chlorovými prostředky.

Symbol přeškrtnutý trojúhelník - když uvidíš tuto značku, vyhni se jakémukoliv bělení.

Zdroj: Wikipedia


Rady, které se z cedulek nedozvíš:

Obracet funkční prádlo naruby?

Funkční prádlo před praním vždy obrať naruby a zapni případně všechny zipy. Proč? Zajistíš tak delší životnost nápisů, reflexních prvků a předejdeš deformaci oblečení.

Funkční prádlo od hrubých nečistot

Vrátil ses zrovna z vyjížďky, kde jsi potkal pole nebo motokrosovou trať? Pak je dobré silně zašpiněné oblečení nejprve předeprat. V kyblíku si v trošce teplé vody rozpusť gelový prací prostředek na funkční prádlo a oblečení nech odmočit alespoň na hodinu. Pak ho jemně ručně vymáchej a teprve pak prádlo hoď do pračky.

Jaký zvolit prací program?

Dnešní pračky už mají spoustu pracích programů, na funkční prádlo je nejlepší program sport/fitness. Pokud teplota souhlasí s teplotou na cedulce funkčního prádla, můžeš začít s praním. Funkční prádlo se doporučuje prát většinou na 30–40 stupňů Celsia. Pozor - vysoká teplota sice ničí bakterie, ale může ničit i funkčnost materiálu !

Pokud pereš jemné funkční prádlo, zvol raději nízké otáčky ve výši max 600 nebo 800 otáček/minutu a pak mokré prádlo raději nechat déle sušit, případně před pověšením na šňůru jemně vymačkat přebytečnou vodu. Dlouhým odstřeďováním by se vlákna mohla poškodit.

Při praní nech prádlu více místa tak, aby se mohlo v pračce pořádně odmočit. Naplň pračku jen do ½, nebo maximálně do ¾ celkového objemu. Díky tomu se do pračky dostane víc vody a funkční prádlo se líp vymáchá.

Používat aviváž?

Aviváž na funkční prádlo nikdy nepoužívej. Mohla by se narušit struktura vláken a zničit funkčnost materiálu. Navíc aviváž zůstává po vyprání ve vláknech ještě asi 4 cykly, než se z materiálu definitivně dostane pryč.

Míchat barvy při praní?

Kvalitní funkční prádlo zpravidla nebarví, takže většinou nevadí, pokud smícháš barevné prádlo s tmavým. Potřeba je dávat pozor hlavně na bílé funkční prádlo. To raději per zvlášť.

Prací gel nebo prášek na praní?

Rozhodně dáváme přednost pracímu gelu. Důvod je jednoduchý. Drobné krystalky z pracího prášku na funknčím prádle mít nechceš. Úplně nejlepší jsou samozřejmě přípravky určené pro praní funkčního prádla. Pro funkční prádlo z umělých materiálů stačí tekutý gel na sportovní prádlo, pro merino přírodní funkční oblečení si kup speciální přípravek na tento materiál.

Jak často prát funkční prádlo?

Umělé materiály vyžadují častější praní než přírodní materiály. Pokud ses vrátil z vyjížďky spocený/á a měl/a jsi na sobě funkční oblečení z umělých materiálů, tak ho můžeš hodit rovnou do pračky. Bakterie se nezačnou množit a prádlo nebude pak cítit potem.

U oblečení z umělých materiálů jen samotné vyschnutí oblečení nestačí. Naopak dlouho usazený pot a soli mohou funkční prádlo dokonce poškodit. Proto je potřeba funkční prádlo prát tak často, jak ho používáš. Mužský pot může být agresivnější než ženský.

U přírodních materiálů je to trošku jiné. S praním funkčního oblečení z přírodních materiálů to nemusíš přehánět. Po sportu stačí nechat přes noc funkční prádlo vyvětrat na čerstvém vzduchu. Zápach by měl zmizet. Jednou za čas můžeš merino přemáchnout. Jak často, to opět záleží na frekvenci používání a také na tom, jak se hodně potíš. Jakmile ale merino prádlo začne zapáchat i po vyvětrání nebo je dokonce špinavé, hoď ho hned do pračky. Pot a špína by se mohly ve vláknech usadit.

No a jak pereme funkční prádlo my?

My používáme funkční oblečení především z umělých materiálů (boxerky, ponožky, legíny, trička, lehké sportovní bundy). Funkční prádlo z umělých materiálů pereme gelovým přípravkem na sportovní oblečení na 30 stupňů zhruba 45 minut (prací program - sport/fitness). Každý typ oblečení používáme jen jednou, vždy po každé sportovní aktivitě (máme ve skříni samozřejmě více kousků, které můžeme střídat). Pereme většinou tehdy, jakmile se nám nashromáždí alespoň pár kousků potřebných na jeden prací program. 

Jak sušit funkční prádlo?

Funkční prádlo nikdy nesuš v sušičce, jemná vlákna by se mohla potrhat a ztratit funkční vlastnosti. Jak tedy sušit?

  • prádlo suš na věšáku doma nebo venku
  • pokud nechceš mít na oblečení otlaky, nepoužívejte kolíčky. Pokud to jinak nejde, umísti kolíčky vždy na šev nebo na jiné málo viditelné místo
  • dávej si pozor na dřevěné kolíčky - mohou špinit, obvzlášť, pokud jsou už "jeté"
  • vrchní části oděvů nech usušit na kulatém ramínku s oblými rohy
  • prádlo nesuš na přímém slunci, mohlo by dojít k vyblednutí barev
  • prádlo po usušení nežehli, pokud je zmačkané, raději ho nech vyvěšené

Jak prát funkční prádlo, když jsi třeba na dovolené?

Pokud potřebuješ přemáchnout funkční prádlo a nemáš k dispozici pračku ani prádelnu, pomohou ti tvoje ruce. Vezmi si na pomoc prací gel na sportovní oblečení a pár kapek rozmíchej v teplé vodě, například v kyblíku nebo ve vaně. Funkční prádlo ponoř do vody a nech odmočit minimálně 30 minut. Poté ručně a jemně přemáchni a dvakrát propláchni v čisté vodě. Poprvé v teplé a podruhé stačí ve studené vodě. Z oblečení velmi jemně vymačkej přebytečnou vodu, ale žádné agresivní kroucení oděvem ze strany na stranu. Pak oblečení pověs na šňůru a nech vysušit. Přebytečnou vodu můžeš také jemně vymačkat.

Jak prodloužit životnost funkčního prádla?

Kvalitní funkční prádlo není levnou záležitostí. Čím ohleduplněji se k němu budeš chovat, tím déle ti vydrží. Ale pokud budeš dodržovat naše body, tak ti bude fungovat dlouho:)

mceclip3-4  mceclip1-7 

Funkční termoprádlo od anglické značky RST sami používáme

Další tipy nejen na údržbu motooblečení najdeš v našem motokoutku :)

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz.  A nezapomeň, jsme tu pro tebe na info@motojomax.cz nebo na tel. 606 610 227.