Helmy na motorku a dioptrické brýle

Jakou vybrat helmu na motorku, když nosíš dioptrické brýle? Náš tester Vláďa už nějakou dobu zkouší nacpat makovici do různých přileb a sepsal pro tebe zkušenosti a tipy, jak vybrat správnou helmu :)

"Ahoj motorkáři,

v dnešním příspěvku bych se s Vámi rád podělil o mé poznatky při výběru helmy a nastínil některá specifika, když jsi stejně jako já z té části populace, která je nucena nosit brýle nebo čočky a v řidičském průkazu máš také  poznámku (01.06 Brýle nebo kontaktní čočky).

V prvním kroku je důležité si říct na jakém druhu motocyklu se chystáš jezdit a jaký styl nebo druh oblečení je ti nejbližší. Pakliže máš jasno a vybráno, kterým směrem Tě táhne tvé moto-srdce, pojďme se podívat, co Tě čeká při výběru helmy, do které se Ti pohodlně vejdou brýle.

Dalším krokem je důležité zvolit brýle jako takové, které Ti vyhovují, máš v nich dostatečně široké zorné pole, jsou Ti pohodlné, neomezují Tě v řízení a jsou dostatečně pevné pro provozování v helmě. Je zapotřebí si uvědomit, že tenké obroučky nebo dokonce vrtaná skla, jsou designově cool, ale na motorku ne zcela ideální, jelikož máš-li jakoukoliv helmu na hlavě správně nasazenou s odpovídající velikostí, vždy zde budou brýle jaksi „na těsno“. V nabídce optik samozřejmě najdeš i speciální brýle, které jsou uzpůsobené přímo na sport nebo na extrémní zacházení, místo nožiček mohou mít pásku apod., ale ruku na srdce, kdo z nás do takových brýlí investuje jednotky nebo desítky tisíc… i když čest patří výjimkám!

Jestli je tvá „oční vada“ jednodušší, zvol kontaktní čočky a máš vyhráno, ale stále je zde spousta motorkářů, kteří musí nosit brýle nebo prostě je chtějí nosit, a těm se zde pokusím poradit.

Máš-li brýle vybrané nebo definované, přichází na řadu zábava při výběru helmy…

Brýle do retro stylovek a otevřených helmem

Ok, je mi to jasné, volíš pohodu, styl na cafíčku kolem komína, kochačka, žádné závratné rychlosti, spíš si jen užít ten vítr v obličeji a mouchy na brýlích.. ?!

Většina těchto helem má již uzpůsobené žlábky po stranách v polstrování na uších tak, aby se dala provozovat jednoduše s brýlovými obroučkami a stejně jako člověk se slunečními brýlemi i my „týpci a borkyně“ co mají dioptrie, si je můžeme stylově užít. 

Některé mají i poloplexi, ale i tak doporučuji k takové helmě zakoupit šátek a dobrý čistič na plégo a hlavně na brýle… protože se bude hodit?!

Výhody: styl, vzhled, v létě dobré větrání

Nevýhody: otevřené řešení vs. havěť na cestě, nechráněná brada při pádu 

Brýle do enduro a cross přileb

Máš rád bahno, prach, špínu, divočinu a drapáky…. Budeš to mít s údržbou brýlí velmi těžké, i když i zde najdeš helmy s plexi, ale povětšinou se zde jezdí s brýlemi přes helmu, do kterých je potom ale problém dostat tvé dioptrické brýle… Tady bude potřeba hodně zkoušet a uvažovat, jestli nejde zvolit pro jízdu na moto spíš použití kontaktních čoček, případně volit menší obroučky, anebo investice do speciálních outdoor brýlí.

Výhody: specifické užití pro cross a enduro, ochrana brady, kšilt

Nevýhody: nutná kombinace s brýlemi na pásku, poškození při tvrdším zacházení

Brýle a sportovní helma?

Máš zmrzlinu, rychlost je Tvá sestra, kolenní slidery měníš každou druhou vyjížďku a Marquez by se od Tebe mohl učit? Chápu, ale i Ty nosíš brýle a potřebuješ být na cestě v pohodě a hlavně na ni vidět… Upřímně záleží velmi na volbě druhu brýlových obrouček a tvaru hlavy v kombinaci se správně zvolenou integrální helmou. Jak jsem již zmiňoval výše, většina renomovaných výrobců, které máme v portfoliu, má i integrálky uzpůsobené pro jednodušší aplikaci brýlí, kdy po stranách polstrování jsou speciální žlábky pro lepší vedení obrouček do helmy a kombinaci s interkomem tak, aby Tě nikde nic netlačilo.

Výhody: Nejbezpečnější konstrukce helmy, nejtišší řešení(záleží na výrobci konstrukci helmy)

Nevýhody: Velmi obtížná aplikace brýlí (záleží na tvaru hlavy, obrouček atd.)


Brýle do vyklápěcích přileb

Koupil sis CENDURO, naháče nebo jiný bike na pohodu a chceš to mít prostě co nejjednodušší? Právě tento druh helem je asi nejuniverzálnější a nejběžnější pro použití, když jsi nucen nosit brýle. Brýle nemusíš cpát do helmy na hulváta, ale v klidu si otevřenou helmu nasadíš na hlavu, kde máš již brýle.

Jsi-li typ jako já? Odstávající uši, velká holá a neforemná hlava, na kterou pro zachování pohodlí musíš mít kuklu, jedná se prakticky o jediný rozumně použitelný typ helmy, když nechceš řešit co vyjížďku rozlámané nožičky u brýlí nebo vypadlé sklíčko.

Momentálně jezdím vyklápěcí helmu Airoh, ale vyzkoušel jsem i Shark a Scorpion

motorkarVyklápěcí helma Airoh má pro dioptrické brýle už připravený prostor

Výhody: jednoduchá aplikace obrouček, možnost odklopení a větrání v létě, ochrana brady, styl patřící k CENDURU

Nevýhody: nutnost opatrnějšího zacházení s mechanismem a kladen důraz údržbu"


Takže jakou helmu na brýle nakonec vybrat?

Každý z nás je jiný a každému z nás vyhovuje něco jiného, v tomto stručném shrnutí jsme TI chtěli jen ukázat některé názory a naše zkušenosti z několika let provozu různých typů a druhů helem.

Při výběru helmy se prosím vždy řiď heslem: „Na helmě se nešetří a musí sedět jako prdel na hrnec“

Napiš nám Tvé zkušenosti ohledně výběru helmy, případně s čím jsi spokojený a nebo naopak, budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, abychom pro Tebe mohli dále zlepšovat náš servis.

Vybíráš-li helmu nebo uvažuješ neváhej nás kontaktovat a my Ti velice rádi pomůžeme s tím, abys našel přesně to, co hledáš :)

helma_na_dioptricke_bryle

Nasazení dioptrických brýlí do helmy Shark

helma_na_dioptricke_bryle_1

Brýle skoro nasazeny díky přípravě, kterou všechny helmy Shark mají

přilba_na_dioptricke_bryle

Poslední úprava brýlí v helmě Shark

přilba_pro_dioptricke_bryle

A hotovo, brýle v helmě Shark nikde nepřekáží ani netlačí :)

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz.  V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640