Přehled nejlepších Kawasaki motorek

Zdravím vás přátelé, v době, kdy jsem začal tvořit tento článek, by při úvodu stačilo napsat něco ve stylu: Zeleno černá kombinace stroje ve spojení s šestinásobným mistrem světa a rekordmanem v kategorii WSBK, a každý by hned věděl, o které značce si dnes budeme psát.

Jonathan Rea opouští v roce 2023 Kawasaki a v roce 2024 osedlá Yamahu.

Ale nic netrvá věčně a ani strom neroste do nebe, takže se situace ve WSBK kolem Jonathana REA změnila, kdy oznámil, že přechází ke značce Yamaha a v následující sezoně bude sedlat stroj R1-M. A já musím díky této novince tento úvod přepsat do stylu, například… Také jste vždycky chtěli mít jednu jakoukoliv zelenou NINJU doma v pokojíčku, tentokrát výjimečně nemyslím „Želvu NINJA“, ale Kawasaki NINJA, jakékoliv kubatury? Já ano a jestli mě v dětství právě něco ovlivnilo a přivedlo na vlnu motorek, byly to přesně tyto uřvané a zelené stroje a já bych se dnes chtěl věnovat aktuální produkci strojů této značky..

Kawasaki "Z" Naked

Oblíbená a nejprodávanější kategorie opět naplněná k prasknutí, kde si může svého nahého miláčka zvolit každý dle preference výkonu, velikosti, počtu válců atd. Nejprodávanější kategorie u Kawasaki je kategorie naháčů s futuristickým vzhledem, ucelenou výbavou, osvědčenou konstrukcí. Začínáš-li, není problém zvolit Z125 nebo Z400, lehoučké, obratné stroje, které tě nevyděsí, ale velmi příjemně překvapí chováním. Následovat můžeš do střední kategorie Z650, sympatický a příjemně živý dvouválec s 50,2 KW výkonu, kde se jeho předchůdce dodnes hojně používá v závodech ROAD RACINGU v kategorii TWIN.

Kawasaki Z900 SE ABS and Z900 ABS.

Následováno prodejním trhákem předchozích let a to Z900, sametový čtyřválec, vyráběný ve variantách 35, 70 a 92KW, upřímně mám s touto motorkou intenzivní zkušenost a 92KW je tak akorát 😊 Motor si nechá líbit opravdu hodně a dokáže být i společníkem na delší trasy. V nabídce je samozřejmě ještě varianta SE s BREMBO brzdami a OHLINS podvozkem pro opravdové fajnšmekry 😊. Komu však toto nestačí, může sáhnout po nejbláznivějším motoru s kompresorem, a to typu Z H2 SE, svezení na této potvoře je opravdu něco, co se vryje pod kůži a nenechá Tě vydechnout. Neopakovatelný zážitek hraničící se závislostí 😊

Kawasaki Supersport

Na začátku jsme zmínili WSBK a JR65, kde se samozřejmě nabízí k popisu rovnou ZX-10RR, je skvělá, úžasná a krásná, ale já bych se v této chvíli rád pověnoval pár slovy novinkám, které tuto řadu pro rok 2024 doplňují a to ZX-4RR a ZX-6R. První jmenovaná, ZX-4RR, je návratem k plnotučné čtyřstovce s neskutečně charismatickým projevem motoru, kdy točíš nesmyslné otáčky a jí se to stále líbí 😊, letíš v rozumné rychlosti a přijdeš si jak jezdec WSBK ve vítězném kole v JEREZU 😊 Nechci se samozřejmě dotknout modelu NINJA 650, který v nabídce také je, ale když se podíváš na detail, je to spíše taková okapotovaná pohodová Z650, ovšem nyní ji doplňuje v nabídce střední ráže ZX-6R, což jak všichni očekávají, bude velmi zajímavá alternativa k nabízeným dvouválcům ostatních značek a věřím, že i mrštná štika v segmentu supersport 😊

Ninja ZX-4RR ve speciální edici 40. let výročí, které Kawasaki oslaví v roce 2024. Lakování inspirováno slavnou ZXR 400 v 90. letech.

Abych nezapomněl i na nejmladší motorkáře a motorkářky, jsou v nabídce Kawy i stroje jako NINJA 125 a NINJA 400, jedná se o kapotované verze. Do této kategorie, ikdyž ne napřímo, se dá zařadit i skvělý stroj Z1000SX, což je takový cestovní supersport s hladkým a jadrným čtyřválcovým litrovým motorem, který si Tě svojí lineárností a ochotou absolutně získá 😊

Kawasaki Z1000SX

Z modelů s mírně pozměněnou ergonomií ovšem se stejnou technikou. Tzn. nešlápneš vedle při výběru těchto strojů.

Kawasaki Modern classic

Chceš-li moderní stroj s retro vzhledem, jsi tu správně, a Kawasaki si s touto řadou designově velmi pohrála a připravila Ti tři stroje k výběru. Začněme klasickou a dnes již dalo by se říct historickou W800, která je díky konstrukci motoru spíše uměleckým dílem nebo exponátem na výuku. Následováno opět střední třídou Z650RS, což je vlastně opět takový předělaný Z650, ovšem divil by ses, jak moc se mohou tyto motorky lišit při porovnání.

Kawasaki W800

Doporučuji opravdu vyzkoušet na showroomu, ať víš, že nekecám… No a třetí varianta je Z900 a Z900RS, co k tomu dodat, silný motor, skvělá ergonomie posezu a perfektní pocit z jízdy na této motorce chce zažít každý. Když doladíš výbavu a oblečení (např. 4SR řadu..) do stylu motorky, není tomu co vytknout.

Kawasaki Adventure

Jak jsme psal již u KTM a ostatních značek, jedná se o nejvíce rostoucí segment motorek. Vysoký posez, bez zalomených nohou, pohodlné sedlo, výbava motocyklu na cesty a mohutný vzhled v nás vzbuzuje pocit bezpečí a jistoty a proto volíme tyto motocykly. Kawasaki si to velmi dobře uvědomuje a má připravené dva typy adventure bike, a to dvouválcový VERSYS 650 v několika výbavových úrovních a čtyřválcový plnotučný VERSYS 1000.

Kawasaki Versys 650

Sepiš si priority a utíkej si vybrat k nejbližšímu prodejci 😊

Kawasaki Cruiser

Dnes již trošku opomíjená kategorie cruiser má hrdé zastoupení u značky Kawasaki typem VULCAN S 650, opět se jedná o motorový základ  shodný s modelem Z650, ovšem došlo k mírnému přeladění do tohoto stylu jízdy, rozměrné sedlo, široká řídítka a posez s nohama překopnutýma dopředu. Sice se mu pomalu rodí konkurence u jiných výrobců, ale VULCAN si drží svoji pozici srdnatě.

Kawasaki Vulcan S

Kawasaki Electric hybrid

Kontroverzní nová kategorie electro hybridních motorek je tu  a my, zastánci klasické koncepce smradlavých motocyklů, s tím nic neuděláme. Snad se jen můžeme svézt a až potom hodnotit. Každopádně rád bych tyto modely uvedl také, jelikož se dá očekávat, že se na trhu budou vyskytovat častěji. Jedná se o novinky pro rok 2024 typy Z-e1, NINJA E-1, NINJA 7 Hybrid. Co k nim říct, snad jen buďme tomu otevřeni, třeba nás to potěší 😊.

Elektrické Kawasaki Ninja e-1 a Z e-1

Kawasaki Motocross a Enduro

Celosvětové úspěchy nejsou pouze na poli WSBK, ale také v šampionátech motocrossových motorek po celém světě a Kawasaki si v portfoliu drží poměrně velkou paletu těchto motocyklů od KX-65, přes KLX 140 po KX450. Opravdu si může vybrat každý od prcka až po profíka. 

Kawasaki KX450 Special Racer již druhým rokem vyhrála Cahuilla Creek MX.

Kawasaki Mule, ATV, JETski

Kawasaki se nevěnuje pouze jedné stopě, ale i dvěma stopám a jedné vlně. V jejím portfoliu nalezneš i stoje typu ATV Brute Force 750 nebo MULE PRO-MX, na které máme také vybavení, helmy, oblečení a doplňky. Až po obsáhlou řadu vodních skútrů, kde si opět zvolí každý dle svojí preference nutnosti adrenalinu v krvi.

 

Čtyřkolka Kawasaki KFX 90

Závěrem bych chtěl podotknout, „Stejně jako k tataráku patří topinka a pivo, bude pro mě jako jeho fanouška, vždy patřit JR65 do rodiny Kawasaki, kde se zapsal nesmazatelně a na věky 😊".

 

Vláďa

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640

zdroj obrázků: kawasaki.com, kawasaki.cz, google.com