Oblečení na skútr a základní výbava

Skútr se používá většinou jako dopravní prostředek, třeba na nákupy nebo na cestu do práce, proto je dobré své tělo chránit. Ochranné oblečení se dá použít to samé, co na motorku. Je tam pár věcí odlišných, a to především v ochranných prvcích do špatného počasí.

V základní výbavě by nemělo chybět:

  • funkční prádlo
  • přilba
  • bunda a kalhoty
  • boty
  • rukavice
  • nepromokavé oblečení
  • ochranné prvky na skútr při chladném a deštivém počasí

Funkční prádlo pro maximální komfort při jízdě

Funkční spodní prádlo bylo navrženo pro maximální pohodlí a komfort i při těch nejnáročnějších podmínkách. Proto je skvěle elastické a příjemné na tělo, takže ho snesou opravdu i lidičky, co nemají rádi věci moc upnuté na tělo.  Použitý materiál má vynikající vlastnosti na odvod potu z pokožky a udržuje ji v maximální možné míře v suchu i pohodlí. Skvěle funguje i za chladného počasí a ideální je používat dvě vrstvy, na tělo tu slabší vrstvu a na tu druhou vrchní použít teplejší vrstvu. Každopádně toto prádlo perfektně reguluje tvoji teplotu v horkém počasí a udržuje tělesnou teplotu v chladném počasí. My doporučujeme funkční prádlo od značky RST, 4SR a UNDERSHIELD.

Nepromoky

Nepromokavé oblečení by mělo patřit do povinné výbavy. Nepoužívá se totiž jenom při dešti, ale také, když je chladno a sychravo. Když máš pod motooblečením kvalitní termoprádlo a přes něj si hodíš ještě nepromok, tak si jízdu určitě užiješ i v nevlídným počasí :) Článek o funkčním prádle a nepromocích :)

helmy_skútr

Přilba na skútr

Je nejdůležitější a povinná věc z tvojí moto výbavy. Proto bys na ní neměl šetřit, hlavu máš jen jednu ! A protože každý z nás je "originál" a každému z nás pasuje na hlavu něco jiného, je důležité nepodcenit výběr. Na skútr se většinou používají tzv. skútrovky, to jsou otevřené přilby s polohovacím plexi, které se vejdou i do schránky pod sedlem skútru. Pro vyšší bezpečnost si ale můžeš vybrat přilbu integrální, univerzální vyklápěcí nebo přilbu s přehazovací bradou.

shark_evo_es

Přehazovací helmy Shark

Bunda na skútr

Na skútr doporučujeme spíš zvolit textilní bundu, protože je univerzálnější, pohyblivější a pohodlnější. Pokud má odnímatelnou termovložku, tak lze použít jak v letním, tak i při chladném počasí, je zpravidla nepromokavá, při nižších rychlostech pohodlnější a lehčí. Jak vybrat bundu :)

bundy_skutr

Textilní kalhoty nebo kevlarové jeans

Textilní kalhoty jsou vhodné i do chladnějšího počasí, mají v sobě membránu proti dešti a chladu a také vyjímatelnou teplou vložku. Naopak kevlarové jeans jsou určeny pro teplejší dny a mezi TOP modely kevlarových jeans se řadí kalhoty od značky 4SR Club Sport v modré, šedé nebo SKY černé barvě. Velikosti jsou standardní, ale i s prodlouženými nohavicemi o cca 10cm, dle velikosti. Jsou vyrobeny z velmi příjemného elastického 14uncového denimu, díky kterému skvěle padnou a nebudou tě nijak omezovat v pohybu. Skvělou vychytávkou je odvětrání, které je chytře umístěné na horní straně stehen, hned vedle bočních kapes. Umístění odvětrání na horní straně stehen navíc eliminuje riziko poranění stehna od zipu, který motorkáře může v případě pádu zranit. Odvětrání je z bezpečnostních důvodů vypodloženo kevlarovou tkaninou. Flexibilní panely nad koleny a na bedrech a elastický materiál Kevlar® by Dupont, který ve 4SR zvolili na výrobu těchto jeansů, zaručují pohodlnější nošení a větší pohyblivost. Jak vybrat kalhoty :)

kevlarove_jeans_4SRKevlarové kalhoty jsou nejpohodlnější

Kotníkové boty

Nejpoužívanější kotníkové boty na skútr vypadají civilně a přitom v nich najdeš veškeré ochranné prvky, které ti můžou zachránit nohu při případné nehodě. Žabky, sandále nebo tenisky ti neochrání nohu a navíc se v nich nepohodlně jezdí. Nejvhodnější obuv na skútr jsou právě tyto vyztužené kotníkové boty a nejlépe s membránou proti dešti. Všechny kotníkové boty na skútr, které nabízíme, mají zpevněnou podrážku, vyztuženou špičku, patu a kotník. Liší se pouze zapínáním. Většina bot má i vyndavací měkké stélky. Již zmíněná membrána nemusí být ve všech typech bot, ale určitě ti ji můžeme doporučit, především do chladného a deštivého počasí. Všechny tyto boty nabízíme v pánském, ale i dámském provedení. Jak vybrat boty :)

kotnikove_boty_urbanBoty na skútr s ochrannou kotníku

Rukavice na skútr

Rukavice by měly být pohodlné a dobře padnoucí, nesmí nikde tlačit a naopak nesmí být zase moc volné. Pozor na dlouhé prsty, především palec, kterým budeš ovládat přepínače na řídítkách. Počítej také s tím, že kožené rukavice vždy povolí, proto by měly být při zkoušení více těsné. Jak vybrat rukavice :)

letní_rukavice

Textilní nebo kožené rukavice na skútr

Přehoz přes nohy a návleky na rukavice

Voděodolný nepromokavý přehoz na nohy vhodný na skútr, je proti chladu a dešti. Je 100 % vodotěsný, stejně jako nepromokavé návleky na ruce proti dešti a chladu, které se navlékají na řidítka, mají univerzální velikost, včetně otvorů na zpětná zrcátka.

prehoz_na_skutrPraktický přehoz na skútr

přehoz přes ruceNávleky přes ruce proti vodě i chladu

Zámky a ochranná plachta na skútr

Většina skútrů má 1 nebo 2 přední brzdové kotouče a na ně jsou určené kotoučové zámky malé a větší. Malé zámky s menším čepem jsou určené na malé kotouče. Naopak ty větší jsou určené na větší skútry, které mají větší průměr kotoučů. Jestliže chceš motorku přidělat zámkem třeba ke značce nebo zábradlí, tak můžeš použít lanový nebo řetězový zámek různých délek.

Plachta ochrání skútr nejen před prachem, ale i deštěm. Plachta je určená pro vnitřní i venkovní použití a je vyrobená z pevnějšího materiálu se zdvojenou PU povrchovou úpravou. Vše o zámcích a plachtách :)

zamky_na_kotoucKotoučové zámky

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640