Jak vybrat boty na motorku?

Při výběru motocyklové obuvi dbej na to, aby zvolený typ, velikost a šíře obuvi přesně odpovídaly tvým potřebám. Obuv vybírej i k tvému typu motocyklu.

Boty se rozdělují do několika skupin:

  • cestovní
  • kotníkové
  • sportovní
  • enduro
  • motokros
  • dámské

Důležité informace k výběru velikosti

Při výběru bot si vždy vyzkoušej obě boty. Nezapomeň, že by měly být na délku vždy o kousek větší, nesmí tě tlačit palec. Boty se totiž na délku nevytáhnou, jelikož mají výztuhy pat a špiček. Naopak když jsou boty užší, to většinou nevadí, protože ty se používáním povolí (u nás v kamenném obchodě máš navíc možnost je vyzkoušet i na motorce). Pozor, do šířky se nevytáhnou boty motokrosové, které mají plastovou botu. Jinak se určitě v botech chvilku projdi a měj je pár minut na nohou. Při zkoušení je vhodné mít na sobě ponožky, ve kterých pak budeš jezdit. Pokud nevíš správnou velikost bot, stačí si obkreslit chodidlo a změřit délku od palce k patě, a poté nám rozměry poslat do poznámky k objednávce, my vše poměříme a pošleme správnou velikost. Nebo koukni na video, jak vybrat správnou velikost
 

Cestovní boty na motorku

by měly být především pohodlné a pro větší komfort třeba i s voděodolnou a prodyšnou membránou z důvodu náhlé změny počasí (když pak máš totiž jezdit v promočených botách, není to nic příjemného). Cestovat se dá samozřejmě na jakékoliv motorce nebo skútru, ale když se řekne cestování, tak většinou se tím myslí delší vzdálenosti. No a během cesty se budeš chtít třeba podívat pěšky na nějaký hrad nebo zámek, což ve sportovních nebo vysokých přezkových botách bude trochu bolet. No a v turistických botách bys naopak neměl mít žádný problém v nich ujít pár kilometrů.

Jedna rada pro všechny, kdo nepoužívají turistické boty a jedou někam dál než kolem komína - jestli používáš sportovní nebo přezkové boty tak jako já, tak si vždycky beru s sebou lehké sportovní boty (tenisky) na přezutí, které nezaberou v tankvaku moc místa, sportovní boty si hodím do batohu a tak můžu v klidu a bez bolavých nohou vyrazit za poznáváním.

turistické_boty

Pohodlné boty na cestování od značky Forma

boty_na_cestování_rst_2749

Voděodolné boty RST Axiom

Výrobci moto bot na cestovatele samozřejmě myslí a mají ve svém programu vždy řadu, která je určená na cestování. Tyto boty jsou většinou vyšší, zapínají se na zip a materiál je kůže nebo poslední dobou více využívaná technická lisovaná kůže a různé typy pevnostních textilií. Boty určené na cestování mají méně ochranných prvků, jelikož je na prvním místě především pohodlí jezdce.

Jinak výborné cestovní voděodolné boty s názvem ATLAS dělá anglický výrobce RST. Tyto boty mají vrchní reflexní část, která v noci svítí, což je výborný bezpečnostní prvek :) Jak svítí se dozvíš v našem videu :)

Kotníkové boty

Kotníkové boty určené na motorku nebo skútr, které vypadají civilně, a přitom v nich najdeš veškeré ochranné prvky, které ti můžou zachránit nohu při případné nehodě. Žabky, sandále nebo tenisky ti neochrání nohu a navíc se v nich nepohodlně jezdí. Nejvhodnější obuv na léto jsou vyztužené kotníkové boty, které se hodí především ke kevlarovým džínám při horkých letních dnech. A jestli dojíždíš do školy nebo do práce, tak si pořiď boty nejlépe s membránou proti dešti.

Typy kotníkových bot podle zapínání:

  • klasické tkaničky
  • tkaničky a suchý zip
  • stahovací lanko

Můžeme ti doporučit několik typů těchto kotníkových bot od různých výrobců. My aktuálně jezdíme v botech od francouského IXONu BULL WP, na kterých je skvělý, že nemají tkaničky, ale mají lanko a utahují se a povolují kolečkem. Mají moc pěkný design a vysokou kvalitu zpracování, včetně podrážek, které pro ně vyrábí značka MICHELIN. Další skvělé kotníkové boty jsou od Italské značky FORMA s názvem Swift Dry, a to jsou opravdu stylové bačkůrky (u nás jedny z nejprodávanějších bot). Nabízíme je v několika barevných variantách.

boty na skútr

Boty Forma Swift a IXON BULL WP

kotnikove-boty-URBANKotníkové boty na skútr i motocykl

Výhody oproti klasickým teniskám ?

Všechny kotníkové boty, které nabízíme, mají zpevněnou podrážku, vyztuženou špičku, patu a kotník. Liší se pouze zapínáním a u většiny bot jsou společným prvkem zpevňovací pásky kolem kotníku na suchý zip. Většina bot má i vyndavací měkké stélky. Již zmíněná membrána nemusí být ve všech typech bot, ale určitě ti ji můžeme doporučit, především do chladného a deštivého počasí.

kotnikove_boty_sabreBoty RST Sabre 3053

  

kotnikové_boty_forma_stinger

Kotníkové boty Forma Stinger

Dámy a kotníkové boty?

A proč ne? Všechny výše nabízené boty se dělají i v dámských velikostech. V nabídce kotníkových bot máme i ryze ženské barvy - dorůžova..dofialova..stačí si jen vybrat :)

kotnikove_damske_boty

Dámské kotníkové boty Forma Genesis pink

Některé kotníkové boty od těch civilních ani nepoznáš, a přitom tě ochrání :) Jako třeba ty od RST..

kotnikove_boty_urban

Stylové boty RST Urban 3 Sneaker

Nebo bys raději nějakou stylovku? Například kožené kotníkové boty TCX Dartwood nebo Forma Legacy ..

boty_tcx_dartwood Boty TCX DARTWOOD WP

kotnikové_boty_forma

Kotníkových bot máš na výběr fakt hodně, ale v každém případě platí:  Nepodceňuj obuv, protože pád na motorce fakt bolí.

Enduro boty

Máš cestovní enduro a nevíš, jaké boty pořídit? Bot je na trhu plno a výběr je veliký. 

Na co se při výběru enduro bot zaměřit?

  • vrchní materiál
  • ochranné prvky
  • vnitřek bot
  • zapínání

Jaké boty na cestovní enduro doporučujeme?

Pro ty, co chtějí cestovat, můžeme doporučit boty od značky Forma model ADVENTURE. Nabízíme je ve vysoké i kotníkové variantě. Jsou to jedny z mála enduro bot, které jsou z pravé kůže. Mají parádní lepenou podrážku, takže se v nich i výborně chodí, protože jsou navíc i lehké. Zapínání je pouze na přezky a vršek bot je na suchý zip. Kotníkové mají dvě přezky a vysoké tři přezky. Co je ale na těchto botách to nejlepší, je voděodolná membrána DRYTEX. Můžeš totiž jet v totálním chcavci nebo brodit v potoce a nohy budeš mít suché (máme s nimi skvělou osobní zkušenost :) Jo a máš možnost si vybrat ze dvou barev. Černá je sice klasika, ale není černá jako černá, tyhle boty mají matový nádech a vypadají opravdu parádně. Co se týká hnědé varianty, tak ta je také do matova a za mě jsou super, protože nové vypadají hned jako jeté, a to se počítá:)

Tyhle boty jsou prostě pro všechny, co vyžadují pohodlí, a především sucho i za nevlídného počasí. Jsou ideální na cestování, zvládnou i šotolinu a lehčí terén, ale pozor - nemají takovou ochranu kotníku.

boty_na_enduroVoděodolné boty Forma Adventure

Pro offroad cestovatele bych doporučil boty Forma TERRA EVO, které mají šitou tvrdou podrážku, která se hodí na ostré enduro stupačky, a také vyztužený kotník plastovou výztuhou. Barevné varianty jsou stejné jako u modelu ADVENTURE.

V nabídce máme i značku TCX BAJA, kde si můžeš vybrat i boty s membránou GORETEX. Mají trochu jiný design, ale jsou také z pravé kůže a vybrat si můžeš ve vysoké i kotníkové variantě :) TOP kvalitu můžeme zaručit :)

Materiál u výše popsaných bot:

  • kůže
  • Drytex membrána odolná proti vodě nebo GORETEX

Další důležité vlastnosti enduro bot:

  • ochranné prvky
  • zapínání na suchý zip a enduro přezky
  • extra měkká polymerová výplň boty pro dokonalé pohodlí
  • vyztužená patová část boty a špice
  • reflexní materiál na patě
  • antibakteriální vložka

boty_fora_terra_evoEnduro boty Forma Terra Evo

Motokrosové boty

Pro milovníky bláta a motokrosu by neměly v základní výbavě chybět bezpečné vysoké boty určené na tuto disciplínu.

Motokrosové boty jsou rozděleny na

  • hobby
  • profi (ty mají většinou vevnitř bot ještě jedny boty pro ještě vyšší ochranu kotníku)

boty_forma_terrainMotokrosové boty musí něco vydržet, a to za každého počasí :)

Je nějaký rozdíl mezi botami na motokros a cestovní enduro?

Určitě jo! Od bot na cestovní enduro se boty na krosku liší především ochrannými prvky a materiálem. 

V čem jsou teda specifické?

Boty mají šitou tvrdou kvalitní gumovou podrážku, která se hodí na ostré enduro stupačky. Většina krosových bot má vyztuženou špičku, patu a také vyztužený kotník buď plastovou výztuhou nebo kloubem. Kloub je za mě lepší, je tam dvojitá vrstva plastu, pro větší ochranu z obou stran kotníku a taky je v tomto typu boty lepší pohyb. Navíc na špičce boty jsou vyměnitelné kovové chrániče. Jinak boty mají nad kotníkem plastové chrániče na holeň a lýtko. Na vrchní vnitřní straně bot je buďto tvrdá kůže nebo více využívaný plast. Boty se zapínají na čtyři plastové přezky, které se dají nastavit na libovolnou polohu a jsou vyměnitelné. Vršek bot je zakončen gumovou strečí, aby ti nepadal bordel dovnitř a ještě je tam přezka na suchý zip pro stažení. 

Z jakých materiálů se vyrábí motokrosové boty?

Je to především vysoce odolná guma, pravá kůže, odolný a ohebný plast, který vydrží vysoké i mrazivé teploty, gumová streč, technická kůže, kov a různé typy textílií. 

Jak vybrat správnou velikost?

Počítej s tím, že v těchto botách toho moc nenachodíš. Bota je tvrdá, takže nečekej, že se ti vytáhne. Při zkoušení by ti měla sedět těsně a hodně pevně na noze a měla by být o kousek větší. Určitě nesmí nikde tlačit, bota se nemá kam povolit, jediné co se trošičku povolí, je vnitřní výstelka, takže jestli máš širokou nohu, vysoký nárt, nebo delší palec, vždy vybírej z rozvahou :) 

adventure_boty_forma_terrain_evolution

 Boty Terrain EvolutionTX jsou ideální volbou pro hobby ježdění, mají maximální ochranu pro jezdce. 

motokrosové_boty (2) V botách od italské značky FORMA jezdí již dlouhá léta mnoho špičkových jezdců z celého světa.

V tomto článku je pouze část bot, které ti můžeme nabídnout, a které jsou vhodné na motocykl nebo skútr. Jukni na náš e-shop, kde najdeš i jiné designově zajímavé typy bot.

  
Dobrý výběr ti přejí JOMAXÁCI

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640