Nepromoky, termoprádlo a zateplené moto oblečení

Počítám, že většina z Vás používá kvalitní funkční prádlo (termoprádlo) na motorku, které se příjemně nosí a neomezuje v pohybu. Dneska si řekneme, jak ho správně používat a jaké jsou typy. No a povíme si něco i o nepromocích, které tě ochrání především proti dešti, ale výborně fungují i v chladném a větrném počasí. A přidáme ještě pár informací o zatepleném oblečení.

Podzim je tu a teplé dny se dají už počítat na prstech jedné ruky. Co se dá dělat. Jezdit se zatím ale dá, kór když je podzim suchý a neprší. Předpověď vypadá zatím fajn. No jo, ráno  a navečer je už na motorce zima, je potřeba se pořádně oblíknout, takže na sebe sunu jégrovy spodky, pletenej svetr s límcem od babičky, a když si chci natáhnout gatě a zapnout bundu, tak kurva zjišťuju, že je to nějak fest a že se v tom nedá moc hejbat... :)

..nejdřív se jukneme na funkční prádlo neboli termoprádlo na motorku

Jo přátelé, jezdíme už skoro 30let na motorkách a viděli jsme toho docela dost, ale dát si na bavlněný tričko a boxerky funkční prádlo je stejná hovadina, jako jít sáňkovat v létě. To prostě fungovat nebude.

Funkční oblečení má svoje pravidla při oblékání. Vždy je potřeba ho mít na holém těle, první vrstva by měla být slabší, když je větší zima, je dobré si na spodní základní vrstvu dát druhou vrstvu funkčního prádla, která může být i o něco silnější. Stane se to, že mezi těmito dvěma vrstvami se vytvoří příjemné klima, které udržuje dobrou tělesnou teplotu a není ti zima. Pozor na levné funkční prádlo, které sice vypadá i po designové stránce výborně, ale funkční většinou nebývá. Jestli chceš být na motorce v teple a jízdu si opravdu užívat, koukni se po kvalitních značkách, je to sice investice, ale ta se určitě vyplatí.

Funkční prádlo se vyrábí v podstatě na celé tělo, můžeš mít jednodílný overal, triko s dlouhým nebo krátkým rukávem, kalhoty s dlouhými nohavicemi, kukly, boxerky, vložky do rukavic a ponožky krátké i dlouhé. My testujeme termoprádlo od české značky 4SR i od anglické značky RST.

funkční_prádlo_od_4srProdyšné funkční prádlo od 4SR s prodlouženým střihem na zádech

Bavíme se sice o chladném počasí, ale funkční prádlo se nepoužívá pouze na chladné dny, ale nejvíce ho oceníš i v létě při parných dnech. Kvalitní funkční prádlo má jednu skvělou vlastnost, a tou je, že ti odvádí pot od těla. Když dáme příklad.. jedeš na vyjížďku a je nějakých 30stupňů, zastavíš třeba na benzínce si načepovat benzín a při té příležitosti si chvilku odpočineš a osvěžíš se pitím nebo zmrzlinou. Sundáš si před tím určitě bundu. Když budeš mít na sobě bavlněné triko, tak počítám, že ho budeš mít spocený, no prostě promočený jako prase a při té zastávce ti rozhodně nestačí uschnout. To se ti u kvalitního termoprádla stát nemůže! A proč? Protože, když si sundáš bundu, tak se pot dostane na vrchní část prádla a jednoduše se odpaří a ty seš jak se říká v suchu, navíc většina kvalitních výrobců přidává do prádla stříbro, které tlumí pachy :)

termoprádlo_na_motorku_rstFunkční prádlo anglického výrobce RST sami používáme a jsme s ním maximálně spokojeni

Například britský výrobce RST má dlouholeté zkušenosti s vývojem funkčního prádla a při jeho vývoji zjistili, že chladný vítr má zásadní vliv na ztrátu tělesného tepla. Jejich termoprádlo RST TWB (thermal wind block - například speciální termo vesta) nabízí více než jen ochranu před větrem. Ergonomický design je vylepšen čtyřcestným strečovým materiálem, který má pružné a kompresní vlastnosti. To pomáhá udržovat svaly v teple, což snižuje svalové napětí a únavu jezdce. Prodyšnost TWB také umožňuje pohodlné nošení a udržuje tě co nejdéle v teple. Toto funkční prádlo bylo testováno v těch nejtěžších podmínkách, jaké může Velká Británie nabídnout.

Funkční prádlo není určené pouze pro jízdu na motorce, ale můžeš ho použít i při sportovních aktivitách jako je jízda na kole, koloběžce, na lyžích, snowbordu, na turistiku, nebo třeba i v zaměstnání. My ho nosíme skoro furt :) Výhoda je, že se dá rychle přeprat třeba i na cestách a rychle schne. Jo a je to skvělý tip na dárek :)

..a teď se podíváme na nepromoky,

které by měly patřit do povinné výbavy každého motorkáře/ řky. Nepoužívají se totiž jenom při dešti, ale také, když je chladno a sychravo. Když máš pod motooblečením kvalitní termoprádlo a přes něj si hodíš ještě nepromok, tak si jízdu určitě užiješ i v tom nevlídným počasí :) Důležité je si především za deště dobře stáhnout límec kolem krku suchým zipem, aby ti po přilbě nezatékala voda za krk.

nepromok_na_motorku_rstNepromok od anglické značky RST ti zaručí kvalitní ochranu před deštěm a chladem, doporučujeme přibalit hlavně na dovolenou a na delší výlety :)

Nepromoky na motorku se liší podle typu - jsou jednodílné, dvoudílné a tzv. poncha (čti ponča). Poncho je vhodné především na skútry. Je to vlastně delší nepromokavá bunda s vysokým límcem, ve kterém je schovaná kapuce, takže ji můžeš klidně použít i na venčení psa.

Jednodílný nebo dvoudílný nepromok ?

Někdo má raději jednodílný nepromok. Jistě má svý výhody, ale za nás je teda dvoudílný nepromok daleko praktičtější. Proč? Představ si v létě bouřku - rychle potřebuješ oblíknout nepromok - než si nasoukáš kalhoty, tak si u jednodílnýho nepromoku rukávy i s hořejším dílem vymácháš na zemi. A po bouřce je situace ještě horší - okamžitě se v nepromoku udělá hrozný vedro. Silnice je ale ještě plná vody, takže u dvoudílnýho nepromoku sundáš jenom bundu a kalhoty si necháš na sobě, abys neměl mokrý nohavice. Co sundáš u jedenodílnýho? A další věc, kdy oceníš kalhoty s bunou zvlášť, třeba když potřebuješ na záchod :) Jo, a nemusíš se bát, že by ti pod dvoudílný nepromok zateklo, kalhoty mají vysoký sed a jsou až k pupíku, a naopak bunda je delší až pod zadek!

Barva nepromoku

Většina výrobců nabízí nepromoky v černé a žluté barvě, dají se ale najít i oranžové a třeba i modré. Nejlepší barva na nepromok je, jak jistě tušíš, barva žlutá, v té budeš nejvíc vidět. Dále se na nepromoky šijí nebo tisknou vysoce reflexní pruhy (svítí jako dopravní značky), které jsou většinou po celé délce paží, přes hrudník i přes záda, a zajistí, že jsi jasně viditelný pro všechny ostatní účastníky provozu. U kvalitních výrobců jsou použity tzv. lepené švy, které zajišťují nepromokavost. Používá se i síťovinová podšívka u bundy i kalhot, která zvyšuje uživatelský komfort. Dále se používá pro zamezení zvedání bundy během jízdy pásek v oblasti rozkroku, který si podvlíkneš v rozkroku a u předního zipu zapneš buďto na cvoky, nebo provlíkneš očkem. Např. bunda od britského výrobce RST je na zádech opatřena zipem rozšiřujícím panel na zadní straně, kde se vejde hrb od sportovní bundy nebo kombinézy. Většina výrobců nabízí u kalhot dole rozšiřitelné nohavice, buďto na suchý zip, nebo na klasický zip a také se používají gumičky, které se podvlečou pod boty.


nepromoky_na_motorku_do_deště_i_chladuNávleky na boty a dvoudílný nepromok spolu s nepromokavými rukavicemi patří do základní výbavy motorkáře

Jak pořídit správnou velikost nepromoku ?

Vždy si nepromok vyzkoušej, když jsi oblečený do bundy na motorku a kalhot na motorku, abys dobře zvolil velikost. Nepromok by měl být volnější, aby tě při usednutí na motorku, skútra nebo ATV (čtyřkolku) nikde neškrtil. Při výběru velikosti nepromoku zvol vždy o jednu velikost větší než máš velikost svého motocyklového motooblečení !

Neměl/la bys také zapomenout na nepromokavé návleky na boty, velikosti vybírej dle tvé velikosti motocyklových bot. My doporučujeme ty bez podrážky, protože na rozdíl od návleků s podrážkou se nesmekají na stupačkách.

Na ruce použij nepromokavé návleky. Nebo - za nás určitě lepší - nepromokavé rukavice, vyrábějí se dámské i pánské, v těch se totiž lépe ovládají páčky a ovladače na řidítkách :) Některé nepromokavé rukavice mají na levém ukazováčku všitý stěrač, který je skvělý při dešti na otírání plexi na přilbě.

návleky_na_boty_nepromokavé_rukavicePraktický vychytávky na nepromoku :)

..zateplené oblečení na motorku

Do většiny motooblečení, především kvalitní výrobci, dávají membránové výplně nebo tepelné vložky. Ty se používají především v chladném počasí, ale abys byl opravdu v pohodě, je dobré si pod toto oblečení vzít vždy již zmíněné kvalitní funkční prádlo.

Některé oblečení je určené na celoroční užívání. U dražších  a TOP modelů se používá nepromokavá funkční membrána, která je přidělaná v oblečení na zip a na ní je většinou ještě (také na zip) přidělaná teplá vložka, takže se takový komplet nazývá 3v1. Je to praktický a hlavně při delších vícedenních cestách nebo na dovolené to oceníš. Někteří výrobci nabízí levnější varianty kompletu 3v1, ty mají ale většinou membránu nebo vložku napevno přidělanou, takže se v létě upečeš.

Shrnutí je jednoduché, jestli si chceš užít jízdu na motorce i v chladnějším a třeba i deštivém počasí, tak si určitě pořiď kvalitní termoprádlo a nepromok.

S výběrem ti u nás v MOTOJOMAXu rádi poradíme :) Piš na info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227.