Označení pneumatik na motorku

Je důležité stáří pneumatiky při koupi nebo jsou důležité i jiné její vlastnosti? A kdy skutečně začíná být pneumatika stará a nebezpečná pro provoz? Jak zjistím mezi všemi těmi čísly a symboly na pneumatice datum výroby tzv. DOT? A víš, co přesně znamená a jak ho číst?

znaceni_moto_pneu

DOT je čtyřmístné číslo, podle něhož určíš na týden přesně, kdy byla pneumatika vyrobena

Co DOT znamená a kde ho najdeš?

Je to čtyřmístné číslo, které tě informuje o stáří pneumatiky. Zatímco první dvě čísla značí týden, druhá dvě znamenají rok výroby. Na fotce výše je číslo 3915, takže to znamená, že byla vyrobena ve 39. týdnu v roce 2015. Číslo najdeš na boku každé pneumatiky.

Motopneu stárne až po obutí

Většina motorkářů při výběru pneumatik hledí právě na stáří pneumatiky ( DOT ) a vyžadují od prodejce pneu vyrobené v aktuálním roce. Jde však o zbytečné obavy. Vyšší věk pneumatiky rozhodně neznamená horší kvalitu a pokud koupíš od prověřeného prodejce např. dva roky staré pneu, budou mít stejně jízdní vlastnosti jako pneu vyrobené před několika týdny. Při při správném skladování totiž pneumatika nestárne.

Když se tedy poohlížíš po nových pláštích, na DOT úplně nehleď a zajímej se spíše o jiné vlastnosti a parametry, jako jsou:

  • nájezd kilometrů (jedno či více směsové pneu - mají velký vliv na životnost)
  • stabilita ve vyššších rychlostech (rychlostní index je také vyznačen na pneumatice)
  • ovladatelnost za sucha a v dešti
  • nebo na vhodnost typu pneumatiky dle váhy (např. lehký naháč (street) anebo velké těžké enduro)

Pokud si nevíš rady s výběrem, je dobré se juknout na testy pneumatik, které většinou provádí novináři z prestižních motocyklových časopisů.

Kdy jsou pneumatiky opravdu staré?

DOT tedy v kvalitě pneu nehraje až takovou roli. Pokud je totiž pneumatika uskladněna v suchu, při teplotě do 15 °C, mimo světlo, chemické látky a zdroj ozonu, stárne velmi pomalu. Odborníci se shodují, že v případě kvalitního profesionálního skladování můžou být motocyklové pneumatiky prodávány jako nové do stáří 4 let, aniž by ztratily svoji kvalitu. 

Rozdíl ve vlastnostech nových a 4 let starých pneumatik je skutečně zanedbatelný a rozdíl nepoznají ani profesionální testovací jezdci. Směsi, z nichž jsou současné pneumatiky vyráběny, totiž obsahují činidla, která se postupně uvolňují a chrání tak pneumatiky před ztrátou kvality.

A kdy je tedy pneumatika skutečně stará? Maximální hranice životnosti pneumatik je 10 let. Při tomto stáří již gumy ztrácejí svoje jízdní vlastnosti a jestli se máš rád/a, tak bych ti doporučil je vyměnit za nové, a to bez ohledu na hloubku vzorku.

Pro koho je tedy DOT důležité?

Proč tedy údaj DOT na pneumatice vůbec je? Číslo DOT je užitečné především pro výrobce. Ti z něj snadno dohledají, dle své dokumentace, jaké směsi byly použité při výrobě pneu a který člověk se na výrobě podílel.

Země původu pneumatik není rozhodující, cílový trh ano

V označení DOT je kromě data výroby zašifrovaná i země, ve které byly pneumatiky vyrobeny. Tento údaj najdeš také u nápisu „Made in …“. Není ale tak důležitý. Každý vetší výrobce totiž musí splňovat přísné jakostní normy i normy pro homologaci pneumatik. Je jedno, na kterém kontinentu výrobní závod sídlí, samotná výroba je vždy pod přísným dohledem mateřského závodu.

Nejdůležitější je, pro jaký trh byly pneumatiky určeny, protože např. na jihu Ameriky jsou jiné povětrnostní podmínky než u nás ve Střední Evropě. Proto při nákupu nových gum nehleď příliš na DOT, ale dej spíš pozor na to, aby byly certifikované pro použití v EU.

Jak prodloužit životnost pneumatik? 

A jak tedy na to, aby pneumatiky vydržely co nejdéle? Nejspolehlivějším receptem je 

  • plynulá jízda s minimem prudkého brzdění a akcelerace
  • optimální údržba a správné parkování motocyklu

Nejdůležitější ale je především správný tlak v pneumatikách. Bohužel až 80 % motorkářů nemá správně nahuštěné pneumatiky, což se následně promítá do jejich rychlejšího opotřebení a také zhoršených jízdních vlastností motocyklu. Kontrolu tlaku v pneumatikách by měl dělat každý než vyjede.

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640