Tipy na zabezpečení motorky

Pro některé z nás motorkářů, je motorka víc než jen zábava a životní styl, někdo ji má jako modlu nebo člena rodiny a pak je pochopitelné, že o ni nechce přijít, a logicky ho zajímá, co se s ní děje, když ji zrovna neprohání po okolních silničkách nebo okruzích. Každý z nás si asi kladl, klade nebo jednou klást bude, otázku, jak tu svoji mašinu zabezpečit?

Přináším pár tipů, co je dnes na trhu dostupné.

Garáž

V jednom z předchozích článků jsem psal o tom, jak můžeš motorku ustájit, uložit a kde ji můžeš parkovat. S tím je spojena určitá míra zabezpečení a oddělení od rukou nenechavců. V případě, že máš možnost parkovat někde v garáži, nemusí to tak lákat ruce různých živlů, kteří by si tvoji motorku chtěli přivlastnit. První osvědčený, i když ne vždy účinný a úplně dokonalý tip, je mít garáž 😊

Mít garáž na motorku je fajn, ale i tak ti nezaručuje 100% ochranu stroje.

Pes, šelma nebo zvědavá tchýně 😊

Když už máš garáž a uvažuješ nad tím, jak zvýšit šanci, že se tě krádež nedotkne, uvažuj o pořízení velkého hlídacího psa, který by střežil celý tvůj majetek, a když mu věnuješ péči na cvičáku, bude poslouchat lépe než ostatní členové rodiny. Za určitých specifických a zákonem daných podmínek, můžeš psa nahradit nějakou šelmou nebo jiným zvířetem, které budí hrůzu a respekt.

Do určité míry by se také dalo uvažovat o bonzovacím papouškovi místo alarmu, ale ten nebude tak spolehlivý a brzo to omrzí… Máš-li však silný žaludek a nebo je tvá žena silnější než ty, tak si do domu nastěhuješ tchýni (upozornění pro pozorné čtenáře, nevychází z osobní skutečnosti a jedná se pouze o reprodukci rady z doslechu..), tetu, babičku apod., je zde možnost hraničící s jistotou, že máš po „problémech“ se zloději, protože budeš nejen ty a tvá motorka, ale celá nemovitost a rodina pod takovým dohledem, že neproklouzne ani myš, natož zloděj 😊

No.. nepodceňoval bych ženskou sílu.. :)

Alarm

Jedná se o zabezpečení, spíše odrazovacího typu, kdy můžeš mít alarm na brzdovém kotouči s hlásičem na řídítkách nebo pohybový atd. Celou řadu těchto alarmů nalezneš na našem e-shopu, ale vždy je to o tom, že když si s tímto zařízením zloděj nějak poradí, většinou už není problém moto odvézt nebo odstěhovat pryč a tobě zbydou jen oči pro pláč.

Samozřejmě alarmem můžeš zabezpečit i objekt, ve kterém motorku máš zaparkovanou, a díky otevření okna, vrat nebo pohybu jsi schopný detekovat nežádoucí vniknutí a na to mít nastavené další kroky, jako je napojení na pult centrální ochrany, notifikaci do mobilu, aplikace apod., spuštění kamerového záznamu a jeho uložení do cloudu nebo na tebou definované úložiště. Docela slušně v tomto duchu funguje systém od Jablotronu nebo automatizace na systému LOXONE.

Instalace zámku páčky přední brzdy s alarmem.

Pasivní a aktivní vyhledávače

Jestli není tvá peněženka zrovna prázdná nebo ses odhodlal pro nepřetržité přímé sledování, je zde samozřejmě, jako u aut, možnost instalace sledovacího zařízení s aktivním vyhledáváním, zde se většinou jedná o řešení na bázi GPS lokalizace, GSM, Narrowband sítě nebo dalších sítí, případně jejich kombinace, je zde potřeba počítat s tím, že zařízení v motorce bude potřebovat externí zdroj nebo si bude sosat z baterky nemalý proud a ty budeš muset pravidelně dobíjet, což není úplně pohodlné…

Lokalizační přívěšky

Variantou vyhledávání, ale v pasivní formě s online přístupem, mohou být dnes čím dál tím více populární lokalizační přívěšky. Jedná se o zařízení fungující na Bluetooth technologii nebo Apple Find MY řešení, případně na řešeních od výrobce příbuzného mobilního telefonu.

Pro příklad uvedu fungování Apple AIRTAG, kde je nutné být vybaven IPhone telefonem a mít uloženou v zařízení aplikaci Find My.

Airtag jednoduše spáruješ s telefonem.

Zde je schopnost sledovat pohyb zařízení kdekoliv po světě díky kompatibilitě a šifrovanému přenosu s jakýmkoliv Apple zařízením v blízkosti. Tzn., že jakmile by ti někdo ukradl motorku, kde máš schovanou tuto věcičku, nevěděl o ni a zároveň měl u sebe také Apple telefon, nevědomky zajistí nepřetržitý přenos informací o poloze motorky a tobě nebo spíše policii může pomoci s jejím brzkým vyhledáním. Zároveň je zařízení schopno snímat okolí a jakmile by se kolem motorky pohyboval kdokoliv se zařízením Apple, opět díky šifrované komunikaci upřesní polohu tvého stroje. Zařízení je velké jako baterie CR3025 a vydrží v online režimu i dva roky.

Za mě krásné, jednoduché, elegantní a cenově dostupné řešení, jak mít online přehled o poloze svého stroje. 

 

Výše vyjmenované řešení jsou jen příklady z praxe, se kterými jsme se setkali. Budeme opět rádi, když nám pošlete do komentáře nebo na fcb či Instagram tip, na co jsme zapomněli.

Jakékoliv zabezpečení je lepší, než žádné 😊


Vláďa

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640

zdroj obrázků: google.com