Jak zazimovat motorku?

7 bodů, jak správně zazimovat motorku

Tak a je to tady, silniční moto sezóna pomalu končí. Během léta není kolikrát čas a ani chuť dělat na motorce očistu, ale jestliže se rozhodneš, že je na tebe už zima a letošní sezónu zabalíš, je fajn dát své lásce trochu péče a připravit jí na zimní spánek. Protože

"Jak motorku na zimu uložíš, tak se na jaře svezeš".

Připravil jsem pro tebe jednoduchý návod. No návod, vlastně pro mně je to takový každoroční rituál :) Není to nic složitýho, ani časově náročnýho, zvládne to fakt každej:

Před zazimováním motorky doporučuju:

1. natankovat plnou nádrž
2. umýt celou motorku včetně všech záhybů
3. ošetřit spoje olejem
4. vyčistit a namazat řetěz
5. vyčistit brzdiče a brzdový destičky
6. kontrola tlaku v pneumatikách
7. uložení motorky v garáži

Proč natankovat plnou nádrž ?

Před zazimováním motorky doporučuju natankovat nádrž až po víčko. Je to z toho důvodu, aby nádrž přes zimu nerezla, to se týká především starších motocyklů, které jsou umístěny ve studené garáži. Navíc, když je nádrž plná benzínu, tak se tam nemá jak objevit nežádoucí vlhkost.

Čím umýt a ošetřit motorku?

Základ je, pořádně umýt motorku do všech záhybů. Já používám speciální přípravek BIKE Clean od značky MUC OFF. Tento přípravek na čištění i údržbu je velmi šetrný, ekologický, ale hlavně funguje :) :)  Sám ho již několik let používám.

Nejdříve na celou suchou motorku nastříkám již zmiňovaný přípravek BIKE Clean a nechám 5 minut působit, pak ji opláchnu vodou. Nechám ji chvilku okapat, pak vyfoukám kompresorem vodu z méně přístupných míst (když bude motorka ve studené garáži, mohla by začít ve spojích a na šroubech rezivět), a potom vysuším celou motorku čistým hadrem a přeleštím. Na konečnou finální vrstvu používám spray Muc Off Polish, který ti ochrání rám a skvěle oživí lak.

Pak se věnuju jednotlivým částem motorky.

Řetěz - nastavím do požadovaného průvěsu  (podle typu motocyklu) a následně ho vyčistím. K vyčištění používám přípravek speciálně určený k čištění řetězů Chain Clean a kartáč. Po vyčištění nastříkám mazadlem Chain Lube, přebytečný mazivo setřu. Jak vyčistit řetěz na motorce jsme ti podrobněji psali v našem Motokoutku v článku "Čištění řetězu na motorce".

Brzdy - používám čistící spray Brake cleaner a prostříkám pořádně brzdiče včetně brzdových destiček.

Pneu - nahustím pneumatiky na požadovaný tlak.

Jak uložit motorku?

Ve studené garáži nikdy nezapomeň vyndat baterii, kterou je dobré uložit do temné místnosti s teplotou cca 10°C (nejlepší je špajz). Baterii je potřeba každý měsíc minimálně jednou nabít. Používám udržovací zdroj a zároveň nabíječku FULBAT, která baterku udržuje a v případě nutnosti sama dobije. Kdo má teplou garáž, nemusí baterii vyndávat z motorky, ale určitě je potřeba ji dobíjet, tak jako v prvním případě.

Motorku je dobré postavit na hlavní nebo pojízdný stojan tak, aby pneumatiky nenesly žádnou váhu, jestliže nemáš hlavní ani pojízdný stojan, tak nezapomeň cca po 14 - 30  dnech (dle váhy motorky) popojet, aby gumy nestály celou zimu na jednom místě (deformace pneu).

Také doporučujeme si pořídit stylový koberec, na kterém bude tvá kráska klidně odpočívat až do jara :)

Nakonec je dobré zakrýt motorku moto plachtou, a to prodyšnou (určitě nepoužívej igelit).

jak zazimovat motorku
Co všechno udělat před zazimováním motorky?

Pár rad závěrem:

Jak se správně maže řetěz?

Řetěz se správně maže pouze mezi články, to je v místě, kde řetěz zajíždí do zubů rozety. Z vnější strany by měl být čistý, aby se na něho nezachytával prach.

udrzba_retezu
Jak správně nastříkat mazivo na řetěz?

Jak poznám, že je potřeba řetěz vyměnit za nový?

Chytni článek řetězu na zadní rozetě a tahem od rozety zjistíš vůli řetězu. Jestliže je tam vůle větší než 3mm, je dobré řetěz vyměnit. Doporučujeme vždy vyměnit řetěz včetně předního řetězového kolečka a zadní rozety.

Jak poznám, že je potřeba vyměnit brzdové destičky?

U většiny brzdových destiček je na brzdné ploše drážka. Když tato drážka není vidět, je potřeba brzdové destičky vyměnit. Některé destičky tuto drážku nemají, z vlastní zkušenosti doporučuju při minimální tloušťce brzdové směsi 2mm tyto destičky vyměnit.

Kdy vyměnit olej?

Pokud máš motorku v teplé garáži, není úplně nutné olej před zimou měnit. Ale jestli je motorka ve studené garáži, tak určitě doporučuju olej před uložením vyměnit. Proč? Ve studený garáži totiž starý olej v motoru natahuje vlhkost a karbonizuje, a tudíž nechrání součásti motoru jako nový olej. No a pak přichází otázka, startovat nebo nestartovat motorku v zimě? :)

 

Tak ať je zima krátká a všem strojům klidnej zimní spánek!

Marťas

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640