Jomaxácké motovýlety VII. do hor

Dneska si dáme jednodenní výlet do Orlických hor. Tímto směrem jezdíme často a trasa se dá i upravit, hlavně podle času, který zrovna máme. Směrem na Chrudim to máme rádi a jezdíme tudy i na kratší vyjížďky. Za Chrudimí je pak plno nezáživných dlouhých úseků, ale dá se to přežít, protože cca po 30km přejedeš hlavní tah na Hradec Králové směrem na Choceň a tam se ti to bude líbit. Ono je vlastně úplně jedno, kam se v Orličkách rozjedeš, všude je to tam parádní, ale tato trasa je za nás úplně TOP. Když uděláme kolečko přes Jablonné, tak se vracíme opět do Ústí nad Orlicí, ale pojedeme směr na Litomyšl, dále na Nové Hrady a Seč - Čáslav. Tato druhá část trasy je pro nás zajímavější, je více zatáčkovitá a navíc nevede po hlavním tahu a silnice jsou s menším provozem.

Přestože je tahle trasa především o jízdě a bude tě bavit, dáme ti pár tipů, co kde můžeš po cestě potkat..

Z Čáslavi (o tomto městečku jsme ti už blíž psali v našich Motovýletech IV) vyrazíš směrem na Podhořany u Ronova a Chrudim, což je historické město z přelomu 5.-4.tisíciletí před n.l. s loutkovým muzeem a historickým centrem.

chrudim

Chrudim celou objedeš a pokračuješ přes spoustu vesnic do Hrochova Týnce a Chocně. Za Chocní začíná to nejlepší z celé trasy. Skvělé zatáčky a příroda, úžasné silnice. Tady se nám nikdy nechce slézt z motorky:)

Přijedeš pod viaduktem do Ústí nad Orlicí a dáš se doprava na Lanškroun. Před Lanškrounem je řada rybníků a krásná příroda, nás ale víc zajímají skvělé zatáčky za Lanškrounem na Štíty :)

Pak přes Čevenou Vodu doleva na Jablonné nad Orlicí. Tenhle úsek je neskutečná bomba a když máme čas, tak si ho dáme minimálně dvakrát!

Pokračujeme směrem na Žamberk, kde přibližně v půlce cesty odbočíme doleva na Letohrad (dříve Kyšperk). Tady najdeš největší české muzeum řemesel a tvrz Orlici z 13.století, která byla následně v 16.století přestavěna na renesanční zámek.

Muzeum_remesel_letohrad

Z Letohradu jedeš směrem Ústí nad Orlicí a dále na Litomyšl. V Litomyšli najdeš renesanční zámek ze 16.století, který je zapsán od r.1999 na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Patří k nejkrásnějším renesančním stavbám střední Evropy.

zámek_litomyšl

Z Litomyšle dorazíš do obce Nové Hrady, kde je kompletně zrekonstruovaný rokokový zámek z 18. století s rozsáhlým parkem, přezdívaný České Versailles. Tady si můžeš odpočinout v nádherném parku nebo si v zámku prohlédnout muzeum motokol.

zámek_nové_hrady

expozice-motokol_nové_hrady

Pak přes Skuteč, Miřetice, Nasavrky, Bojanov směr Seč. Na začátku města Seč odboč doleva na hráz Sečské přehrady, projedeš tunel a jsi na hrázi. Pak se vrať zpátky tunelem a za tunelem odboč do autokempu, ve kterém najdeš i areál wakeboardingu a vodního lyžování.. to si můžeš vyzkoušet na unikátním vleku :) Nebo se jen vykoupat a chvilku vorazit před další cestou.

seč_hráz seč_koupání_lyžování

Po odpočinku se vrať do města Seč a pokračuj směrem na Třemošnici, Ronov nad Doubravou a

Žleby - tady najdeš velkolepé romantické sídlo zámek Žleby, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní a luxusního nábytku. V létě jsou na nádvoří sokolníci v dobových kostýmech. Pod zámkem je hospůdka, kde se můžeš občerstvit. U zámku je obora s bílými jeleny.

zámek_žleby   obora_žleby

Celá trasa:

motovýlet_orlické_hory