Jomaxácké motovýlety VIII. Jih ČR

A je to tady. Je před námi pánská jízda a dvoudenní výlet do jižních Čech a čeká nás přes 500km. Jedeme tři motorky, což je tak akorát. Na jih nejedeme úplně po hlavních silnicích, ale začínáme naším oblíbeným Posázavím směrem na Orlík, kde to stočíme na Písek a pak dolů k Šumavě do Volar, kde jsem mimochodem začínal dvouletou zákl.vojenskou službu a strávil tam 3 měsíce v přijímáku než mě převelili na rotu do Vyššího Brodu, kterým budeme taky projíždět :) Pak sjedeme parádníma silnicema a zatáčkama k Lipenské nádrži, najdeme ubytování, dáme dlabanec, pár pivek a pokec o holkách a motorkách, vždyť to znáš :) Ráno po snídani vyrážíme kolem Lipna (doporučuju si přivstat a vyjet kolem 8 ranní, všude je ještě klid a malý provoz) a objedeme ho celé až dolů k hranicím a vyjedeme kousek nad hraničním přechodem Dolní Dvořiště. Máme to kousek do Kaplice, kde odbočujeme doprava po parádní silnici směrem na Nové Hrady, Třeboň a Jinřichův Hradec. Chceme být dříve doma, tak volíme rychlejší cestu na Pelhřimov, Humpolec a Havlíčkův Brod, kde se ale vyhýbáme hlavnímu tahu na Kutnou Horu a volíme směr Chotěboř, kde jsou opravdu parádní silnice a menší provoz. V Ronově nad Doubravou se rozdělujeme a každý jede svou cestou k domovu :)

Po cestě bude tentokrát spousta míst, kde si můžeš odpočinout nebo i něco zajímavýho vidět. Vyjíždíme směrem Uhlířské Janovice, Zbizuby a

Kladruby - určitě znáš Kladrubský rehabilitační ústav, u kterého se každý rok pořádá KEEP RESPECT, což je parádní akcička s nealkem, vyjíždkou a zajímavým programem, ze které putuje výtěžek ze vstupného na podporu pacientů z rehabilitačního centra, kde se léčil a dával do kupy nejeden motorkář. Z Kladrub u Benešova pokračuj..

v kraji Blanických rytířů určitě navštiv město Vlašim se zámkem z r.1303, okolo kterého je vyhlášený zámecký park, který je považován za jeden z nejkrásnějších zámeckých parků v Čechách a za jeden z nejlépe zachovaných parků tohoto druhu ve střední Evropě. A hlavně - na Žižkově náměstí se nezapomeň zastavit v Rodinné cukrárně.. ty dorty, chlebíčky, poháry, zmrzlina..nikdy nevíme, co si dát dřív :)

vlasim-brana  zámecký_park_vlašim

Cestou z Vlašimi projíždíš Chráněnou krajinnou oblastí Blaník - nádhernou přírodou plnou lesů, samé zatáčky, ikdyž ten povrch by teda mohl být lepší. Udělej si tady malou zastávku - odboč vpravo na Velký Blaník, na kterém najdeš dřevěnou krytou rozhlednu vysokou 29,5m s občerstvením. Při dobré viditelnosti uvidíš až do Prahy.

rozhledna_velký_blaník

Projedeš okolo Louňovic pod Blaníkem směrem na Votice, Sedlec - Prčice, Milevsko až do Písku, o kterém jsme ti psali v Jomaxáckch motovýletech VI. Jedeš krajinou plnou lesů a rybníků až do Vodňan, kde najdeš starý mlýn s expozicí mlynářství a kostel, na jehož výzdobě se podílel Mikoláš Aleš. Nebo se zastav u jedné z hrází a projdi se cestou lemovanou staletými duby..

Vodnany

Pokračuj směrem do Prachatic, středověkého města, které vyrostlo na Zlaté solné stezce, s nádherným goticko-renesančním centrem a s řadou bohatě zdobených domů obkroužených pásmem hradeb. Pokud jsi raději v přírodě, tak se zastav na rozhledně Libín, u který je fakt pěkný lanový centrum jak pro dospělý, tak i pro děti (kdybys někdy v budoucnu chtěl vyvézt rodinku).

prachatice  lanove_centrum

Z Prachatic jsi za chvíli ve Volarech, ve kterých si všimni nádherných mohutných roubených horských dvorců, kde se celé hospodářství vešlo pod jednu střechu. Vznikly díky komunitě alpských horalů, kteří na Šumavu přišli za prací a přenesli sem své zvyklosti včetně architektury.

Pokračuj na Želnavu, Černou v Pošumaví, Frymburk až do Lipna nad Vltavou. Parádní koupání, stezka v korunách stromů, ubytování na každým kroku, lesy, houby.. prostě pohodička.

lipno    stezka_v_korunach_stromu

Přes Vyšší Brod, Dolní Dvořiště, Kaplice, Benešov nad Černou přijedeš do Nových Hradů. Tady máš možnost kouknout na vrcholně středověký hrad s nejhlubším hradním příkopem v Česku. Dál projíždíš krajinou rybníků až do Třeboně.. kromě rašelinných lázní, koupání v rybníce Svět, renesančního zámku nebo novogotické Schwarzenberské hrobky se nezapomeň zastavit na nějakou vyhlášenou kapří dobrotu v místní restauraci. 

Nádherná krajina pokračuje i do Jindřichova Hradce. Státní hrad a zámek - mimochodem po Praze a Českém Krumlově třetí největší v Čechách, největší lidový mechanický betlém na světě zapsaný v Guinnessově knize rekordů (17m dlouhý a 2m vysoký), obrovský aquapark, ale především nádherný přírodní park Česká Kanada .. to si určitě nenech ujít.

jindřichův_hradec

česká_kanada

Za Pelhřimovem se nezapomeneme zastavit u Humpolce v Motorkářským doupěti a pak přes Havlíčkův Brod, Chotěboř, Třemošnici a Žleby jedeme domů. 

motovýlet_jižní_čechy

A kus naší cesty jiným pohledem :