Jomaxácké motovýlety VI. Písek

Dneska ti ukážeme trasu, kterou máme moc rádi, jelikož každý rok jezdíme do Písku ke Kabourkům do Yamahy na servis (kde najdeš pohodovou rodinnou firmu a vše od značky Yamaha včetně skvělého servisu a parádního showromu). 

Nejezdíme nejkratší cestou, pokaždé trasu lehce upravíme, ale vždycky to bereme jako pohodovej výlet, při kterém najedeme krásných cca 400km. Takže do sedel a jde se na to ..

Z Kutné Hory zamíříme směr Poličany a přes Malešov (o téhle starověké vesničce s tvrzí jsme ti psali v našem Motovýletě I) do Uhlířských Janovic, kde jsou všechny památky pěkně pohromadě - stačí přibrzdit na velkém parkovišti přímo na náměstí, kde stojí barokní kostel sv. Aloise Gonzagy, barokní fara a radnice a o kousek dál románsko-gotický kostel sv. Jiljí se vzácnými freskami, barokní márnicí a dřevěnou zvoničkou.

Pokračujeme směr Český Šternberk. Než do tohoto městyse dojedeš, čekají tě serpentýny do údolí, kde se před tebou otevře nádherný výhled na řeku Sázavu a nad ní hrad z r. 1241 přestavěný na zámek Český Šternberk. Přejedeš koleje, objedeš celý zámek dalšími serpentýnami, tentokrát v lese, prostě pecka.

Cesky_Sternberk_hrad

Pak přejedeš dálnici a projíždíš Divišovem, kde tři roky po 2. světové válce založil motocyklový závodník Jaroslav Simandl továrnu na závodní motocykly značky Jawa (původně ESO). Po menších i větších problémech s výrobou, jejím přesunem, změnou majitelů ... v současné době v Divišově podnik vyrábí a dodává  komponenty a náhradní díly do speciálních soutěžních plochodrážních motocyklů a jako jediný výrobce na světě kompletní motocykly, tedy rámy i motory.

Pokračuj přes Bystřici, Vrchotovy Janovice, Sedlčany až do Příbrami - historického hornického města. Můžeš se podívat do největšího hornického muzea v ČR z r.1886 nebo navštívit zrekonstruované poutní místo Svatou Horu.

hornické_,muzeum  svatá_hora_příbram

Z Příbrami projedeš Rožmitálem pod Třemšínem, Březnicí a pokračuješ přes Bělčice, Lnáře, Svéradice, Horažďovice až do Strakonic - historického královského města ze 13.století, kde si můžeš prohlídnout např. Strakonický hrad. Ve Strakonicích se také vyráběly české motocykly ČZ, a to až do r. 1997.  My pokračujeme přes Dobev až do Písku, kde je přímo u dálnice Motoshop Yamaha Kabourek. V Písku si nezapomeň prohlédnout nejstarší kamenný most v ČR ze 13. století, královský gotický hrad s Prácheňským muzeem nebo historické jádro, které je národní kulturní památkou.

kamenný_most_písek

Z Písku míříme do Tábora, dalšího nádherkého historického města založeného husity r.1420. V Táboře najdeš spoustu památek, např. gotickou radnici ńebo Husitské muzeum, ale i ZOO a botanickou zahradu, muzeum čokolády a marcipánu. Odpočinout si můžeš v Husově parku nebo u vodní nádrže Jordán, kde je bezva koupání s písčitou pláží.

stare-mesto-tabor  jordán

Pokračujeme směrem na Chýnov, za kterým po pravé straně můžeš kouknout do Chýnovské jeskyně, jejíž nejnižší bod je v hloubce 42m. Prohlídka jeskyně ti zabere 40 min, je zrekonstruována - nové osvětlení i ozvučení. Zvlášť příjemný je jeskyni navštívit v letních horkých dnech, protože dole je teplota 5 až 9°C.

Chýnovská_jeskyně  Chýnovská_jeskyně1

Z Chýnova se vrať na silnici na Pacov, Lukavec, Čechtice, podjedeš dálnici a jsi na mostě přes vodní nádrž Švihov (spíš se jí říká Želivka), která je největší vodárenskou nádrží v ČR a i ve střední Evropě a zásobuje kromě Prahy skoro celý Středočeský kraj pitnou vodou. Přibrzdi, protože ten pohled stojí za to :)

vodní_nádrž_švihov

Dojedeš do Ledče nad Sázavou, Bohdanče (o obou už jsme ti psali v Motovýletech I) a přes Křesetice zpět do Kutné Hory.


motovýlet_do_písku