Údržba moto rukavic

...tak dneska se koukneme na údržbu rukavic na motorku, protože co si budeme povídat, většina na jejich údržbu trochu kašle :(

Druhy rukavic podle materiálu

Údržba se liší podle materiálu, z kterých jsou motorukavice ušité:

  • textilní
  • kožené
  • kombinace textilu a kůže
  • neoprenové
  • pletené s jelenem od babičky (no to bych chtěl vidět, kdo v nich jezdí, ale proč ne :)

Dáme malý kvíz. Co si myslíš, které se dají prát v pračce? .. jasně, že ty textilní :)

Údržba textilních moto rukavic

Textilní rukavice na motorku můžeš vyprat v pračce, ale bacha na teplotu, kterou na pračce navolíš, nejlépe je to dát na 30°C a použít gelový prací prostředek. (klasický prášek na praní by ti mohl na rukavicích zanechat nerozpuštěné zbytky) Nikdy nedávej vyšší teplotu a už vůbec je nedávej do sušičky, protože by z toho byly rukavičky pro panenky :) Rukavice pověs na šňůru a nech je přirozeně uschnout. Nedavej na tepelné zdroje. Uschlé rukavice promačkej, aby změkly a nastříkej nano impregnačním sprajem.

udrzba_motorukavic

Textilní rukavice na motorku můžeš vyprat i v pračce


Údržba kožených moto rukavic a rukavice kombinovaných textil / kůže

Kožené motorukavice nebo rukavice kombinované textil/kůže mají údržbu jinou než textilní. S těmi si musíme dát větší práci. Jestli na ně celej rok kašleš, tak bude údržba před uložením na zimu pracnější. Nejdříve je potřeba důkladně odstranit hmyz a jiný potvory, který jsi během sezony nachytal/a. Na to použij vlhký hadr nebo jemný kartáček. Všechny nečistoty musí prostě pryč. Na světlé odstíny můžeš použít mýdlo na kůži, které ti kůži parádně vyčistí. Když to máš za sebou, nech rukavice pořádně proschnout (nedávat na topení ani jiné tepelné zdroje), nech je prostě přirozeně uschnout, nejlépe pověsit je na šňůru v prádelně. Když jsou suché, tak na kůži použij balzám na kůži (včelí vosk) nebo spray na ošetření kůže. Nanáší se molitanovou houbičkou nebo bavlněným hadříkem. Nech tam klidně i větší vrstvu, aby se vstřebala do kůže, a pak hadříkem vylešti. Jestliže máš mimo kůže na motorukavicích i textil, ten je dobré ošetřit NANO impregnačním sprejem.

balzám_na _kůži

Na údržbu kožených rukavic je skvělý balzám na kůži :)

Jak nanést balzám na kožené rukavice?

Jak nejlépe nanést balzám na kožené rukavice? Já si nandám postupně obě rukavice na levou ruku (protože jsem pravák) a pravou rukou nanáším houbičkou balzám na celou rukavici, hejbu při tom prsty, aby kůže pěkně změkla. Poté hadříkem pořádně vyleštím a je hotovo. Po této údržbě ještě nechám pár dní rukavice vyvěšené v prádelně na šňůře, než je uložím do teplé místnosti. Nikdy je ničím nepřikrývej, nejlepší je, aby volně ležely a kůže mohla dýchat :)

Údržba neoprenových rukavic

Rukavice neoprenové je nejlepší vyprat ručně, Vezmi si lavor nebo kýbl, nalej vlažnou vodu a přidej gelový prací prostředek. Pak rukavice pořádně promačkej rukama jak rub, tak i líc. Poté je vymáchej, zlehka vyždímej a nech buďto volně ložené, nebo je pověz na šňůru a použij více kolíčků, aby rukavice držely svůj tvar. Nikdy je nedávej na topení a jiné tepelné zdroje.

Další tipy nejen na údržbu motooblečení najdeš v našem motokoutku, tak mrkni :)

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz.  A nezapomeň, jsme tu pro tebe na info@motojomax.cz nebo na tel. 606 610 227.