Údržba kufrů, brašen a zavazadel na motorku

Zima je tady a když není o víkendu do čeho píchnout (manželku to už prej nebaví), tak si zalezem do garáže a dáme trochu lásky zavazadlům a kufrům, které dostaly za celou sezonu zabrat. Nejdříve si zavazadla na motorku rozdělíme, protože se jejich údržba mírně liší.

Druhy zavazadel podle jejich údržby

  • textilní (podsedlové brašny, vaky na sedlo spolujezdce, boční brašny, kapsy na nohu apod.)
  • tankvaky na nádrž (magnetické nebo s uchycením na podkovy nebo piny, materiál je většinou textil)
  • kožené (vaky na sedlo spolujezdce, podsedlové brašny, boční brašny apod.)
  • nepromokavé vaky
  • plastové (boční kufry a vrchní TOP Case kufry)
  • hliníkové (boční kufry a vrchní TOP Case kufry)

Všechna tato zavazadla je dobré nejprve z motorky sundat a udělat na nich pořádnou očistu.

Údržba nepromokavých vaků

Nejjednodušší očista je u nepromokavých vaků. Stačí kýbl a teplá voda se saponátem a bavlněný hadr nebo houbička. Vak pořádně ze všech stran umej a pak hadrem vytři do sucha. Poté použij vosk ve spreji, který hadrem rozetři na vrchní část vaku a taky ho použij na plastové přazky. Tato konečná úprava ti rozhodně prodlouží životnost vaku.

textilni_zavazadla_na_motorku

Textilní zavazadla na motorku vyžadují zvláštní péči

Údržba textilních moto zavazadel

Co se týká textilních brašen, vaků, tankvaků na nádrž a třeba kapes na nohu, tak tady použijeme nejdříve vysavač. Když jsou fakt silně znečištěné, jako především boční brašny, které dostávají hodně zabrat při špatném počasí, je dobré je nejprve z té největší špíny vykartáčovat. Kartáč použij spíše ten jemnější, třeba na boty, nikdy nepoužívej rýžový hrubý kartáč, který by mohl látku potrhat. Po vykartáčování je dobré látkový povrch vysát již zmíněným vysavačem, který skvěle vyčistí póry v textilu. Jestliže jsou ale tato zavazadla i po těchto zákrocích stále špinavá, je dobré si natočit do kýblu teplou vodu se saponátem a jemným kartáčkem nebo hadrem tato zavazadla ručně umýt. Nechej je pak pořádně usušit a poté nastříkej NANO impregnačním sprejem.

Údržba kožených zavazadel na motorku

Kožené brašny a válce je potřeba pořádně očistit od prachu. Vezmi si kýbl, napusť vlažnou vodu se saponátem a bavlněným hadrem kůži pořádně umej a pak čistým hadrem vytři do sucha. Pokud máš na brašnách na motorku někde světlejší kůži, můžeš použít i mýdlo na kůži, které ti ta světlá místa parádně vyčistí. Zavazadla nech po umytí a otření pár dní v teplé místnosti, aby kůže pořádně vyschla. Pak si vezmi balzám na kůži (včelí vosk) a molitanovou houbičkou vetři pořádně do kůže. Dobré je nechat třeba ve spojích a silnějších místech větší vrstvu balzámu, aby se vsáknul hlouběji do kůže. Nech kožená zavazadla do druhého dne a poté odstraň přebytečný balzám, co se nevsákl do kůže, a vrchní vrstvu vylešti bavlněným hadrem.

hlinikove_kufry_shad

Hliníkové kufry Terra od španělské značky SHAD

Údržba plastových a hliníkových kufrů

...a máme na řadě kufry plastové a hliníkové. Tady je potřeba jako první věc vyčistit pořádně zámky a taky protikusy zámků, které zůstaly na motorce a do kterých se kufry zacvaknou. Nejlepší je použít kompresor a stlačený vzduch, no a když nemáš kompresor, tak je taky dobrý třeba malý štěteček. Během výletů a cestování, především za deště se dostane do zámků jemný písek, který je potřeba dostat pryč.

Oba materiály, jak hliník, tak i plast nejdříve omyj teplou vodou a pak dosucha vysuš hadrem. Plastové kufry doporučuju ošetřit leštěnkou na plasty, když to totiž neuděláš, tak plast časem tzv. degraduje (= od sluníčka se prostě vyšisuje a nevypadá moc hezky). To samé platí i o částech hliníkových kufrů, které jsou z plastu.

Jinak na očištěný a pouze leštěný povrch hliníkových kufrů (na lakované černé kufry použij leštěnku) já používám leštící vatu NEVR DULL, která je výborná mimo jiné i na chrom. Je to v podstatě napuštěná silnější vata v plechovce. Stačí vždy kousek odtrhnout a krouživými pohyby nanést bílý povlak, který necháš cca 2 minutky působit a pak setřeš čistým bavlněným hadrem. Výsledek je úžasný a navíc zanechá na povrchu slabou vrstvičku. která odpuzuje vodu, díky které po jízdě v dešti nebudou kufry tak špinavé. Jen nezapomeň plechovku zavírat, vata by mohla vyschnout, a to byla škoda.

nevr_dull

Leštící pasta na chromy i leštěný povrch

Po této údržbě je potřeba ještě ošetřit těsnění na víkách kufrů, a to nejlépe silikonovým olejem. Těsnění by mělo být pěkně měkké, aby dobře těsnilo. A poslední nejdůležitější věcí je namazat zámky na kufrech vazelínou, já dávám tu vodě odolnou :)

Další tipy nejen na údržbu motooblečení najdeš v našem motokoutku, tak mrkni :)

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz.  A nezapomeň, jsme tu pro tebe na info@motojomax.cz nebo na tel. 606 610 227.