Jak prát kevlarové motooblečení?

Jak se starat o kevlarové oblečení ? Jak prát kevlarové rifle ?

Aby ti kevlarové motooblečení vydrželo co nejdéle, je potřeba se o něj před uložením na zimu trochu postarat. Není to žádná náročná údržba, takže to v pohodě zvládneš.

Co je to vlastně kevlar?

Nejsme žádní chemici, přesto je dobrý vědět, co to ten kevlar vlastně je. Kevlar® je registrované obchodní označení pro para-aramidové vlákno, který objevila chemička Stephanie Kwoleková u firmy DuPont v roce 1965. (pro zajímavost - americká firma DuPont založená už v r.1802 se zabývá chemickou výrobou a vlastní patenty na různé materiály, kromě kevlaru např. na Nylon, Teflon nebo Lycru). 

Kevlar původně vznikl jako náhrada za ocel pro výztuhy pneumatik. Jeho výhodou ale je, že je 5x pevnější než-li ocel a také mnohem lehčí, a to i při hodně vysokých teplotách. Kevlar totiž sublimuje (sublimace znamená přeměna, kdy se z pevné látky stává plyn, aniž by došlo k tání) až při teplotě 450°C a takovou teplotu motorkář nikdy nemá. Což znamená, že je velmi odolný proti oděru, a proto je to ten materiál, který potřebujeme do motorkářského oblečení. 

A to jsou důvody, proč se kevlar přidává do oblečení na motorku do těch míst, která jsou nejvíc potřeba chránit při pádu. Na první pohled si můžeš myslet, že je kevlar tuhý nepříjemný materiál, ale opak je pravou. Je tak lehký a jemný, že o něm v oblečení nebudeš vůbec vědět :)

kevlarove_vlakno

Para-aramidové vlakno neboli kevlar

V jakém oblečení můžeme najít kevlar?

Hitem léta jsou kevlarové džíny, které jsou lehké a díky kevlaru i bezpečné. Pokud je při výrobě navíc do materiálu použit zároveň i elastan, tak se stávají i velmi pohodlnými - nikde tě v sedě na motorce netlačí. Můžeme to potvrdit, sami je při našich motovýletech používáme.

Novinkou, která se stala velmi oblíbenou, jsou kevlarové mikiny. Jsou pohodlné, stylové a vypadají fakt dobře. Zrovna tak pohodlné jsou i kevlarové košile, které mají navíc oproti kevlarovým mikinám i chrániče, které se dají vyndat. Na letní výlet jsou jak mikiny, tak i košile přímo ideální volbou.

Kevlar najdeš i na některých sportovních rukavicích a je umístěn na dlaních a prstech, které nejvíce při pádu trpí, a navíc to vypadá pěkně designově.

Nesmíme zapomenout ani na dámské džegíny, které mají uvnitř také kevlar, a jsou navíc supr elastické, co děvčata ocení.

damske_kevlarove_dzeginy

Elastické dámské džegíny na motorku od značky Alpinestars s všitým kevlarem
 

Jak ošetřit a prát kevlarovou mikinu, kevlarovou košili a kevlarové rifle?

Pokud přijedeš z vyjížďky nebo delšího výletu a máš na mikině, košili nebo kalhotech zbytky hmyzu, je dobré mrtvolky mechanicky odstranit dříve než zaschnou. Vezmi si na to nejlépe vlhký hadřík, dobře také funguje i jemný kartáček na oblečení. Poté nech nejlépe na ramínku volně uschnout, určitě ale oblečení nedávej na topení a jiné tepelné zdroje a ani na přímé sluníčko.

Po sezóně, když chceš mikinu, košili a kalhoty uložit do zimního spánku, tak je dobré je vyprat v pračce. Nemusíš se toho bát, má to akorát svoje pravidla, která by se měla dodržet.

Než dáš toto kevlarové motooblečení do pračky, je dobré z oděvu odstranit ty největší nečistoty mechanicky, tak jako po každé vyjížďce (jestli chceš, aby ti oblečení dlouho sloužilo, tak tato pravidelná údržba je základ). Po odstranění mrtvolek je potřeba vždy vyndat z oblečení veškeré chrániče.

No a jdeme na to, hodíme vše do pračky a použijeme tekutý prací prostředek (to proto, abys neměl na věcech kuličky z pracího prášku) a určitě se vyhni aviváži. Doporučujeme prát na 30ºC, při velkých nečistotách maximálně na 40ºC !

Co se týká sušičky - tak tam prosím tě oblečení nedávej. Kevlar to sice vydrží, ale ostatní materiály použité na oblečení by se mohly srazit :) Nejlepší je přirozené volné sušení na ramínku, ale jak jsme již psali, žádný topení a přímé slunce!  Čisté a dobře vysušené oblečení pak ulož do větrané nebo suché místnosti.

Jo a ještě jsme zapomněli - bacha na chrániče Level 2, jestli totiž necháš oblečení viset ve studené garáži, kde se netopí, tak pamatuj, že chrániče ztuhnou a při oblékání můžou při ohybu prasknout! Materiál, který je použit na těchto chráničích, totiž nejlépe funguje za tepla, a když si toto oblečení oblíkneš v zimě, tak chvilku trvá, než se chránič ohřeje z tvojí tělesné teploty :) 

kevlarova_mikina

Kevlar je uvnitř mikiny a díky tomu tě při pádu ochrání

kevlarova_kosile

Kevlarová košile je z důvodu bezpečnosti kevlarem podšita úplně celá :)

kevlarove_rifle

Kevlar je v motorkářských džínách umístěn na všech exponovaných místech

Jak ošetřit rukavice s kevlarem ?

Rukavice na motorku, které obsahují kevlar, jsou jak textilní, ale taky kožené. Ty textilní jednoduše vypereme jako ostatní textilní kevlarové oblečení.

U kožených rukavic je kevlar většinou všitý pod vrchní část kůže, jako další ochrana proti prodření. Údržba těchto kožených rukavic je úplně jiná než-li u textilního kevlarového oblečení. Rukavice po jízdě otři vlhkým hadříkem od hmyzu a nech volně vyschnout. Nedávej je na sluníčko ani na jiné tepelné zdroje.

Před uložením na zimu je dobré, především u světlých barev, použít mýdlo na kůži, které rukavice hezky projasní a poté je ošetři buďto sprejem na kůži, nebo balzámem na kůži. Suché, čisté a ošetřené rukavice pak ulož do větrané nebo suché místnosti :)

Kožené rukavice nikdy neper v pračce !

kosmetika_na_motoobleceni

Rukavice vyčisti mýdlem, pak ošetři balzámem nebo sprejem na ošetření kůže, a ulož ke spánku

 ...pokud by ses k ošetření kevlarového oblečení potřeboval na něco zeptat, tak se na nás klidně obrať, rádi ti poradíme :)

Piš na info@motojomax.cz nebo volej 606 610 227

JOMAXÁCI