Kupní smlouva na prodej motocyklu 2024

Plánuješ, že prodáš nebo koupíš motorku? Podle nových pravidel je to jedna žádost podaná na jednom registru a podat můžeš i elektronicky. Ale seš si jistý, že máš připravené všechny dokumenty pro převod ?

Máme pro tebe praktické info aktualizované pro rok 2024 (novelou zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, schválenou na konci roku 2022, začaly některé změny platit již v průběhu roku 2023, ale nejvíc jich platí od 1.1.2024). A protože je těch změn fakt dost, vydalo to na samostatný článek, který si přečti ZDE.

Žádost o zápis v registru vozidel můžeš podat i elektronicky a všechny potřebné dokumenty do žádosti nascenovat. Protokol o evidenční kontrole nebudeš muset předkládat papírově, protože ho úřad bude mít k dispozici on-line. V případě přepisu, kdy jako vlastník je zapsán dosavadní provozovatel vozidla (např. při ukončení leasingu), je evidenční kontrola zrušena.

1. Dokumenty potřebné k převodu


- Kupni_smlouva_motocykl
- ověřená plna-moc (pokud převod na úřadě bude zařizovat jen jedna ze stran)
- originál velkého technického průkazu, pokud ho ještě máš
- originál osvědčení o registraci vozidla (neboli malý technický průkaz)
- občanský průkaz
- pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla (zelená karta), vystavené již na nového majitele
- evidenční kontrolu vozidla ne starší než 1 rok, nemusíš předkládat papírově, protože ji úřady mají k dispozici on-line
- vyplněnou Zadost-o-zapis-zmeny-vlastnika-nebo-provozovatele-silnicniho-vozidla-2024

Pokud prodáváš jako podnikatel, musíš mít ještě navíc v originálech nebo v ověřených kopiích: živnostenský list, výpis z Obchodního rejstříku ne starší 12 měsíců a kupní smlouvu nahradíš fakturou.

Doporučujeme ke kupní smlouvě připojit i zaznam-o-technickem-stavu-vozidla (není povinný pro úřad, ale co je psáno ..  může být případně i předávací protokol)

sleva_na_nakup
 

2. Prodej / Koupě


To, že se kupujícímu motorka líbí, že podepíše kupní smlouvu a zaplatí peníze, ještě neznamená, že si motorku může odvést. Záleží na tom, jak se spolu obě strany domluví. Prodávajícímu však doporučujeme vzhledem ke lhůtě pro převod a případně i k předcházení komplikací (viz bod 4), aby u převodu byly buď fyzicky obě strany nebo si udělej převod on-line sám a na úřad pak půjde jen kupující. K převodu na úřadě je nutná evidenční kontrola motorky, která je platná 1 rok a potvrzení o ní se již nepředkládá papírově, protože úřad ji už má on-line. Evidenční kontrola se dělá na vozidlo (nikoliv jako dříve na majitele). Ověřenou plnou moc budeš potřebovat v případě, že samotný převod zařídí fyzicky jen jedna ze stran. Ověření plné moci můžeš provést například na poště nebo na kterémkoliv místě Czechpointu.  

3. Úřad


Na převod máš 10 pracovních dní od převodu nebo přechodu vlastnického práva k vozidlu (pozor - když termín nestihneš, může být pokuta). NOVĚ si můžeš převod zařídit on-line, takže na úřad pak půjde už jen kupující. Nebo se převod provádí na úřadě s rozšířenou působností viz mapka. U fyzického převodu mohou být obě strany nebo dle dohody jen jedna ze stran, ale v tomto případě musí mít s sebou ověřenou plnou moc strany druhé. V případě změny vlastníka nebo provozovatele může prodávající i kupující podat žádost o přepis každý zvlášť, ovšem vždy musí být podána na stejný úřad. K převodu jsou potřeba všechny doklady uvedené v bodě 1. Na některých úřadech se lze objednat online systémem, na některých musíš bohužel vystát frontu :( Adresy úřadů i s kontaktními údaji Adresy-obecnich-uradu.

 4. Opatrnosti není nikdy dost


Drž se hesla v nadpisu tohoto bodu, jestliže jsi prodávající. Protože existovaly případy, kdy např. kupující zaplatil a motorku si odvezl s tím, že převod zařídí on sám (obdržel všechny potřebné doklady včetně plné moci od prodávajícího), ovšem převod neuskutečnil a prodávajícímu pak chodily pokuty, proto se zákon změnil v tom smyslu, že můžeš na úřadě s rozšířenou působností předložit doklad o převodu vlastnictví (kupní smlouvu, fakturu..) a úřad sám vyzve protistranu k vyjádření. (to platí i v opačném případě, že kupující zjistí, že prodávající je nečinný).
Jako prodávající nezapomeň zrušit tvoje povinné ručení u pojišťovny - budeš k tomu potřebovat kopii velkého technického průkazu a kupní smlouvu se změnou majitele.

Pokud jsi kupující, určitě víš, že existují případy, kdy si koupíš kradenou motorku, a pak nemáš ani motorku ani peníze. Jestli motorka není kradená, si můžeš ověřit i tady:

http://aplikace.policie.cz/patrani-vozidla/   (pátrání po motorkách, vyhledávání podle VIN nebo RZ)

http://www.rokvyroby.cz/   (prověření roku výroby motorky)

https://www.zkontrolujsiauto.cz/  (prověření motorky na základě VIN)

Dále si jako kupující dej bacha na to, aby nebyl prodávající v exekuci. Pokud si od osoby v exekuci motorku koupíš, může ti totiž exekutor bez ohledu na platnou kupní smlouvu a uhrazenou kupní cenu motorku zabavit. Pak sice škodu můžeš vymáhat od prodávajícího, ale jak asi dopadneš, když je v exekuci.. Jestli je někdo v exekuci - snadno zjistíš v Centrální evidenci Exekutorské komory ČR na této adrese:  https://exekuce.cebia.cz/

5. A na závěr ..


Veškeré výše uvedené informace jsou čerpány ze zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, z informací uvedených na stránkách Ministerstva dopravy, z informací společnosti Cebia (největší databáze historie vozidel ve Střední Evropě) a z našich osobních zkušeností. Postup prodeje nebo koupě motocyklu je naším doporučením, nikoliv povinností a vždy záleží především na dohodě obou stran. Taktéž formuláře zde uveřejněné nejsou závazné dokumenty a mohou se libovolně upravovat dle potřeby.

 

JOMAXÁCI  přejí pohodovou koupi nebo prodej a převod motorky :)

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640

 zdroj informací: Ministerstvo dopravy, Cebia