Přehled změn a novinek pro řidiče 2024

Všude se píše a mluví o velkých změnách, které se nás - řidičů na dvou, třech nebo čtyřech kolech - od 1.1.2024 týkají. Je okolo toho spousta postů, komentářů, ale i mylných informací .. Co teda fakt platí?

Jukli jsme do zákona a taky na stránky Ministerstva dopravy. Novelou zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích schválenou na konci roku 2022, začali platit některé změny již v průběhu r. 2023:

Změny platné již od r. 2023

  • žádost o zápis v registru vozidel bude možné podávat elektronicky
  • RZ půjde rezervovat až 1 měsíc dopředu (stačí zadat VIN motorky nebo alespoň číslo podvozku)
  • platnost evidenční kontroly se prodlužuje z 30 dní na 1 rok !
  • protokol o evidenční kontrole nebudeš muset předkládat papírově (při změně vlastníka nebo zápisu vozidla do registru), protože ho úřad bude mít k dispozici on-line
  • v případě přepisu, kdy jako vlastník je zapsán dosavadní provozovatel vozidla (např. při ukončení leasingu), je evidenční kontrola zrušena
  • prodloužení platnosti technické způsobilosti (bude posuzovat jen STK) a historické původnosti u historických vozidel (veteráni se zelenou RZ) na 5 let
  • v případě změny vlastníka nebo provozovatele může prodávající i kupující podat žádost o přepis každý zvlášť, ovšem vždy musí být podána na stejný úřad

Změny platné od 1.1.2024:

  1. při jízdě nemusíš mít řidičský ani technický průkaz
  2. zrušení velkého technického průkazu
  3. nové osvědčení o registraci vozidla
  4. elektronické podání žádostí v Registru silničních vozidel
  5. řízení od 17 let
  6. řidičák na zkoušku
  7. nový bodový systém
  8. informace o bodech
  9. nové dopravní značky  
  10. dálniční známky

1. Při jízdě nemusíš mít řidičský ani technický průkaz

Při jízdě po ČR už nemusíš mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, oboje však musí být platné. Při cestách do zahraniční je třeba mít doklady s sebou.

2. Zrušení velkého technického průkazu

Ruší se velký technický průkaz (VTP) a bude již jen jeden malý, na kterém bude o něco více informací než bylo doposud. Žádné hromadné odevzdávání VTP se však nekoná. Stávající doklady ti zůstanou platné, dokud nebudeš provádět na úřadě nějaké změny (např. při prodeji). Při technické prohlídce na STK k výměně (zabavení velkého technického průkazu) nedojde. Pokud si půjdeš zaregistrovat vozidlo nové nebo koupíš ojeté, dostaneš už jen jeden nový doklad = malý technický průkaz, ve kterém najdeš navíc některé údaje, ostatní technické informace budou dostupné elektronicky a řidič je bude mít vždycky po ruce, třeba ve svém mobilu. K načtení dat z registru silničních vozidel bude stačit zadat číslo registračního dokladu nebo VIN kódu vozidla. Tyto ostatní technické informace můžeš zjistit:

Může se stát, že v záznamech u svého vozidla v registru silničních vozidel zjistíš chybu. Co dělat? Můžeš tuto chybu nahlásit při STK, kdy technik provede kontrolu, VTP nafotí a zadá do systému chybné údaje k opravě. VTP ti zůstane a data se v systému doplní. Nebo pokud na úřadě budeš provádět nějaké úkony v registru silničních vozidel, tak ti tam chyby také opraví, VTP ti ovšem odeberou a nahradí ho již tím novým. Další možností je na portálu dopravy - VTP vyfotíš a úředník chyby opraví. Všechny tyto opravy a doplnění údajů jsou zdarma.

Co dělat při nehodě? Pokud už budeš mít jen jeden nový TP a budeš potřebovat vyplnit formulář pro pojišťovnu, tak vyplníš údaje, které jsou ti známé nebo si můžeš on-line zjistit a zbytek si potom doplní právě pojišťovna. Tedy postupuje se stejně jako doposud v případě, že účastník nehody zapomněl některý z dokladů.

3. Nové osvědčení o registraci vozidla

Jak vypadá nový malý techničák a co obsahuje za informace?

novy_maly_technicky_prukaz

4. Elektronické podání žádostí v Registru silničních vozidel

Pokud potřebuješ zapsat změnu vlastníka či provozovatele vozidla nebo chceš registrovat nové vozidlo, tak to můžeš už udělat on-line (v průběhu ledna 2024 bude tato služba na portálu dopravy spuštěna). S tím souvisí, že už nemusíš předkládat protokol o evidenční kontrole vozidla (při žádosti o zápis vozidla do registru silničních vozidel nebo žádosti o zápis změny vlastníka či provozovatele vozidla v registru silničních vozidel), protože ho úřad bude mít k dispozici on-line.

5. Řízení od 17 let

Řidič L17 znamená, že můžeš získat řidičské oprávnění skupiny B už od věku 17 let. Musíš absolvovat klasický výcvik v autoškole včetně složení obvyklých závěrečných zkoušek. Jakmile získáš řidičák L17, tak můžeš řídit :

  • osobní automobil pouze pod dohledem konkrétního zkušeného řidiče (mentor)
  • malé motorky A1 s automatickou převodovkou, a to samostatně (mentor nebude potřeba)
  • vozidla B1, a to samostatně (mentor nebude potřeba)

Mentorem může být pouze řidič, který je držitelem řidičského oprávnění skupiny B po dobu alespoň 10 let (zkušený řidič), kterému nebyl v posledních 5 letech udělen zákaz řízení, který má v bodovém hodnocení řidičů 0 bodů, při jízdě sedí na místě spolujezdce a není pod vlivem alkoholu. Režim L17 se zapíše do Evidenční karty mladého řidiče i mentora. Mentory můžeš mít až 4. Mentor s tím ovšem musí písemně souhlasit. Prvozápis mentorů podaný společné s žádostí o vydání řidičského průkazu je zdarma. Dodatečný zápis mentorů je zpoplatněn částkou 100,- Kč.

( Zákon č. 271/2023, který byl publikován ve Sbírce zákonů dne 14. září 2023 a mimo jiné přidal § 83a do Zákona č. 361/2000 Sb. s účinností od 1.1.2024)

ridicske_opravneni_l17Auto může, ale nemusí být označeno tímto symbolem

6. Řidičák na zkoušku

Co se tím myslí? Je to doba 2 let od získání prvního řidičského oprávnění (nehledě na věk řidiče). Pokud v této době nasbíráš šestibodový přestupek, pak ti řidičák zůstane, ale máš povinnost absolvovat a uhradit si do 3 měsíců od obdržení výzvy preventivní program (školení začínajících řidičů a dopravně - psychologický pohovor). V případě, že tuto povinnost ve lhůtě nesplníš, tak o řidičák přijdeš.

U závažných přestupků (přestupků s udělením zákazu činnosti) je to ještě přísnější. Pokud takový přestupek spácháš, tak ti odeberou řidičák, takže nesmíš řídit. V období zákazu řízení musíš absolvovat a uhradit si výše zmíněný preventivní program.

7. Nový bodový systém

Platí přehlednější bodový systém. Jsou v něm jasně daná pásma pokut a bodů, místo pěti skupin jsou jen tři kategorie bodů - 2, 4 a 6 bodů. Za 12 trestných bodů přijdeš o řidičský průkaz. Hlavní změny máš v této tabulce: 

Detailni-tabulka-prestupku_bodovy_system

8. Informace o bodech

Na Portálu dopravy můžeš požádat o to, abys byl automaticky informován o každém záznamu bodů, tedy změně svého bodového konta, a to prostřednictvím SMS, e-mailu nebo bude informace k dispozici i v portálech veřejné správy. To vše zdarma.

Odkaz na portál dopravy máš zde. Na tento portál se musíš nejdřív přihlásit - informace o přihlášení zjistíš na tomto odkazu.

9. Nové dopravní značky

nove_dopravni_znacky

  • Bezpečný odstup – dopravní značka je srozumitelnější pro řidiče – 2s – 2 šipky – 2 auta.
  • Sdílené zóny (konec a začátek)
  • P + D (Park & Drive) – parkoviště pro ty, kteří zaparkují svůj vůz a pokračují jako spolujezdci v jiném autě.
  • Sanitace hygienického zařízení obytných automobilů a obytných přívěsů.
  • Piktogram e-auta a e-koloběžky (vodorovná i svislá značka): označení nabíječky, parkování.
  • Nedostatečný průjezdný profil vozovky.

10. Dálniční známky

Na závěr informace pro autaře : roční dálniční známka pro rok 2024 je zdražena od 1.3.2024 na 2300 Kč (pokud si ji stihneš koupit do 29.2.2024, pak za ni dáš ještě původní cenu 1500 Kč). Naopak levnější je měsíční 430 Kč nebo 10denní 270 Kč. Nově se zavádí jednodenní známka v ceně 200 Kč.

 

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640

 zdroj informací: Ministerstvo dopravy, Cebia