Čištění řetězu na motorce

Jestli máš na motorce kardan, tak to asi číst nebudeš, ale ostatní by to mohlo určitě zajímat, protože kdo maže, ten jede :)

Jak často mazat a čistit řetěz na motorce?

Čištění řetězu motorky asi zrovna nikoho moc nebaví, ale jestli chceš, aby ti dlouho vydržel a neměl jsi od oleje umaštěnou nohavici, je to potřeba. Výrobci uvádí, že při optimálním počasí se řetěz maže jednou za cca 500km, a kompletní čištění a mazání cca po 1500km. Když jedeš za deště, je vždycky potřeba nechat řetěz oschnout a poté vyčistit a namazat. My používáme na čištění od značky Motul Chain Clean C1 a na silniční motorku mazání Road C2+, který má v sobě teflon a na řetězu udělá průhledný gelový povlak, který pak za jízdy neodlétává a déle vydrží (na enduro je vhodný Off Road C3, který naopak tolik nelepí a nechytá na sebe nečistoty z terénu). Vždy používej čistič i mazání od jednoho výrobce, funguje to lépe.

       motul_chain_clean                      mazani_chain_road mazani_off_road kartac_na_cisteni_retezu

 

A jak vyčistit řetěz na motorce:

Nejlepší je postavit motorku na hlavní stojan, když ho nemáš, tak je fajn si pořídit stojan pod zadní kyvku. No a když nemáš ani ten, pomůže ti třeba kamarád, který ti motorku nakloní na postranní stojánek (policajta) a zamáčkne přední brzdu tak, abys mohl při čištění otáčet kolem. Pak vezmeš sprej na čištění a postříkáš řetěz, necháš chvilku působit. A poté je dobré mít kartáč na čištění řetězu, kterým to jde raz dva. Toto je dobré opakovat ještě minimálně jednou podle toho, jak je řetěz špinavý.

Nakonec je potřeba suchým hadrem řetěz vyčistit a nechat proschnout. Pak si vem sprej na mazání řetězu a začni ho mazat nejlépe od spojky řetězu tak, abys věděl, kde máš skončit. Řetěz se maže vždycky pouze mezi články na zadní rozetě. My po aplikaci necháme mazivo zaschnout a poté řetěz z venkovní a vnitřní strany očistíme hadrem. Vypadá to pak skvěle a navíc, když máš třeba řetěz zlatý nebo nějaký barevný, je to bomba :)

 zadni_stojan_na_rolny_diavol             

Dobrá rada:

Mimo běžného čištění a mazání řetězu doporučujeme při nájezdu 4 - 6 tisíc kilometrů (záleží to dost na počasí, ve kterém jezdíš) při čištění řetězu sundat i víko u řetězového kolečka na motoru a vyčistit ho, nevěřil bys, co je tam za bordel, a ničí se taky gufero na motoru.

udrzba_retezu

Na obrázku je správný směr mazání řetězu. Je dobré při aplikaci maziva otáčet kolem proti směru hodinových ručiček tak, aby se mazivo zatlačilo na rozetě do článků řetězu. Mazivo tam déle vydrží a nevylítá ti ven :)

Nikdy nepoužívej na čištění řetězu technický benzín, který ti sice řetěz perfektně vyčistí, ale taky ti u těsněného řetězu popraskají gumová těsnění a řetěz můžeš vyhodit!

 

Tak ať to jede!

Marťas

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640