Jomaxácké motovýlety IX. za Žižkou

Trocha historie neuškodí aneb Putování za Žižkou

V letošním roce to bylo již 601 let od jedné z nejslavnějších bitev našich dějin u Sudoměře. 25. března 1420 se odehrála slavná bitva na hrázi mezi rybníky Markovec a Škaredý, kdy hrstka husitů pod velením hejtmana Jana Žižky slavně zvítězila nad jízdou křižáků a železných pánů. Každý rok se na počest husitské výhry v této bitvě koná její rekonstrukce společně s doprovodným dobovým programem.

To bychom ale nebyli my, abychom nespojili příjemné s užitečným.. V tomhle případě teda spíš obráceně, protože cíl cesty máme sice "naše dějiny", ale dostaneme se k němu nádhernou trasou = samá příroda, lesy, voda, panoramata, zatáčky, prostě paráda :) A jako bonus něco dobrýho do břicha :)

A abychom byli co nejvíc v pohodě, tak jsme si tento motovýlet rozdělili do dvou dnů. Proč, to záhy pochopíš..

V sobotu ráno vyrážíme z Kutné Hory směr Suchdol, Uhl.Janovice a dále směrem do Posázaví. Ve městě Sázavě přejedeme most a za ním se dáme doprava, kde nás čekají parádní zatáčky a jízda lesem v podstatě až do Benešova, kde hned jak se napojíš na hlavní do centra, tak dej bacha na dva radary (kde měří 40km/h.), na první křižovatce se pak dej doleva (takže do centra) a první kruhák cca po 200metrech projeď rovně a po dalších asi cca 150 metrech najdeš skvělou cukrárnu :) Parkovat se dá přímo u ní. Dorty, chlebíčky, všechno si dělá majitel sám, bomba :)

Benešov_cukrárnaCukrárna v Benešově

Když jsou naše chuťové buňky ukojeny, tak pokračujeme přes centrum a napojujeme se na hlavní silnici z Prahy, po které ale jedeme pouze pár kilometrů a odbočujeme doprava na Neveklov, Sedlčany, Petrovice a Milevsko, tady ten kus trasy = to máme hodně rádi, to se ti bude líbit.

V Milevsku se můžeš mrknout na trojlodní klášterní baziliku = Bazilika Navštívení Panny Marie, je to jeden z nejcennějších a největších románských kostelů v Česku.

bazilika_MilevskoBazilika Navštívení Panny Marie v Milevsku

V Milevsku se dáváme doprava směr Zvíkovské Podhradí, kde budeme končit dnešní ježdění. Chceme si totiž odpočinout na lodi a projet se po Orlíku a taky kouknout na Zvíkovský hrad. Ten leží nad vodní nádrží Orlík u soutoku Vltavy s Otavou. Sice ho založil Přemysl Otakar I., ale valy a příkopy jsou už z doby bronzový. Nyní patří hrad rodu Schwarzenbergů a je volně přístupný lidem.

Nebo můžeš jen tak zarelaxovat v přírodě při procházce a podívat se třeba na okolí soutoku Otavy s Vltavou, které bylo vyhlášeno jako Ptačí oblast v údolí Vltavy a Otavy. Sídlí zde populace největší evropské sovy výra velkého a zároveň nejmenší evropská sova kulíška nejmenšího.

Zvíkov_hrad
Zvíkovský hrad a soutok Otavy s Vltavou

V neděli ráno vstáváme docela brzo, protože vycházející sluníčko na Orlíku prostě musíš vidět. Takže rychlá snídaně a hurá do sedel, vyrážíme směr Mirotice, Brusy, Štěkeň a k cíli naší cesty do Sudoměře k památníku Jana Žižky. Ten nepřehlédneš, protože je 16m vysoký.

Zpáteční cestu domů volíme rychlejší trasou přes Písek - Tábor - Pelhřimov - Humpolec - Havlíčkův Brod a domů do Kutné Hory.

Celá dnešní trasa:

Motovýlet do za Žižkou