Jak se starat o airbag na motorku?

Stejně jako o tvůj bike je potřeba se postarat i o airbagovou bundu, airbagovou vestu nebo koženou airbagovou kombinézu. Protože péče o ně se malinko liší, proto si o každém druhu airbagového oblečení povíme zvlášť. Jedno mají ale společné, nikdy nedávej airbagovou bundu ani airbagovou vestu do pračky a už vůbec ne do sušičky! Jasný?.. tečka :)

Základní zásady údržby textilního airbagového oblečení:

  • airbag se nesmí prát v pračce
  • výrobek zvenku vyper vždy v ruce, v teplé mýdlové nebo jarové vodě
  • nečisti chemicky
  • nepoužívej vysokotlaké čističe
  • na vnitřní podšívku můžeš použít šetrný přípravek Muc Off
  • nesuš v sušičce
  • sušit nejlépe zavěšené v teplé místnosti v dostatečné vzdálenosti od tepelných zdrojů
  • po usušení použít impregnační spray pro textilní výrobky
  • nežehlit

Základní zásady údržby kožené airbagové bundy a kombinézy:

  • výrobek z vnější strany čistit vlažnou vodou a houbičkou
  • můžeš použít mýdlo na kůži
  • na čištění koženého oblečení nepoužívej kartáč
  • nepoužívej vysokotlaké čističe a chemické přípravky
  • na vnitřní podšívku můžeš použít šetrný přípravek Muc Off
  • sušit mimo dosah slunečních paprsků volně ložené v teplé místnosti v dostatečné vzdálenosti od tepelných zdrojů
  • vlhký výrobek nezavěšovat, mohlo by dojít k vyvěšení
  • po usušení použít balzám na kůži nebo impregnaci ve spreji

Skladování airbagového oblečení:

  • již vyčištěné moto oblečení skladuj zavěšené na širokém ramínku v suché a dobře větrané místnosti
  • dodržovat dostatečnou vzdálenost od tepelných zdrojů
  • skladuj mimo dosah slunečních paprsků
  • před dlouhodobějším skladováním ošetři kožené moto oblečení impregnací nebo balzámem na kůži
  • před uskladněním vždy vyšroubuj bombičku a ulož na bezpečné suché místo

Textilní airbagová bunda a airbagová vesta

Jestli chceš, aby tvoje textilní airbagová motobunda nebo airbagová vesta měla dlouhou životnost, je potřeba se o ně trochu starat. To znamená, že bys měl provádět údržbu celý rok a před uložením na zimu udělat důkladnou očistu.

Obecně platí, že než moto oblečení uložíš k zimnímu spánku, mělo by být čisté :)

RST-PRO-SERIES-ADVENTURE-X-AIRBAG-new-2020

Textilní airbagové oblečení RST

Chemické čištění?

Někteří výrobci prodávají k čištění různé přípravky na chemické bázi, lze je použít za přísného dodržení návodu. Rozhodně nedoporučujeme používat chemická čistidla  a rozpouštědla, která slouží třeba na úklid domácnosti. I když může být čistící účinek na první pohled dobrý, mohlo by dojít k nevratnému poškození materiálu. Například k rozpuštění barev, nebo povrchovému narušení airbagové výplně.

Čím očistit?

Při čištění textilní airbagové bundy nebo vesty použij čistou vlažnou mýdlovou nebo jarovou vodu a na mytí použij jemnou houbu. Pokud máš bundu nebo vestu fakt hodně špinavou, třeba od bláta nebo větší vrstvy mrtvolek, použij klidně na vnější stranu menší jemný kartáček. Ale pozor, fakt jenom na vnější stranu !  Na vnitřní straně musíš dát pozor, aby se vlhkost nedostala do konektoru nebo kabelu. Na vyčištění vnitřní podšívky je dobré použít třeba pěnu od značky Muc Off, která zničí bakterie a příjemně pak voní po citronech. Určitě na čištění nepoužívej vysokotlaký čistič !

čistici_pena

Čistící pěna Muc Off příjemně voní

Po očištění je potřeba oblečení vyvěsit na široké ramínko, o kterém se ještě zmíníme níže, a nechat bundu nebo vestu dobře vyschnout, nejlépe v teplé místnosti. Nikdy nedávej oblečení nad topení a jiné tepelné zdroje. Po vysušení ho určitě nežehli.

Čím ošetřit?

Impregnace airbagové bundy se provádí pouze z vnější strany. Doporučujeme impregnovat venku nebo v dobře větratelné místnosti. K vrchnímu ošetření textilních oděvů je nejlepší impregnace ve spreji. Nezapomeň, že ji lze aplikovat až po dokonalém proschnutí materiálu.

No a kam uložit ?

Před uložením na zimu je potřeba nejprve vybrat správné místo ke skladování. V žádném případě nenechávej bundu nebo vestu poskládanou v koutě skříně, byla by pak zmačkaná a mohly by se zdeformovat chrániče. Nejlepší je volné zavěšení ve skříni nebo v místnosti s pokojovou teplotou na široké ramínko.

Airbagovou bundu nebo vestu nikdy nenechávej ve studené garáži, jelikož vnitřní část airbagu je z plastového materiálu, který by se mohl při dlouhodobých teplotách kolem 0 stupňů zdeformovat. Vhodná není ani rozpálená kotelna.

Jak airbagovou bundu nebo vestu správně pověsit?

Airbagovou bundu i vestu vždy pověs na ramínko, které jsi dostal k výrobku. Toto ramínko je pěkně široké a je přesně tvarované jako tvoje ramena, takže díky tomu ramenní chrániče u bundy na ramínko parádně zapadnou. Když totiž použiješ běžné placaté, hranaté nebo úzké ramínko, tak se ti můžou zdeformovat ramenní chrániče, a navíc je ramínko přesně v místě, kde vede airbagová výplň, která je z plastového materiálu, a ta by se mohla za těch pár měsíců, co nebudeš bundu používat, pěkně zdeformovat, a tím pádem může mít špatný vliv i na fungování airbagu.

ixon-airbagova_vesta 

Airbagová vesta IXON

Kožená airbagová bunda a kožená airbagová kombinéza

I kožená airbagová bunda nebo kožená airbagová kombinéza potřebují údržbu pokud chceš, aby měly dlouhou životnost a dobře ti sloužily. Péče o ně se trochu liší oproti textilnímu airbagovému oblečení, ale něco mají společné, a to, že bys měl provádět údržbu celý rok a před uložením na zimu udělat důkladnou očistu.

airbag_rst

Kožená jednodílná airbagová kombinéza RST se systémem In&Motion

Chemické čištění?

Někteří výrobci prodávají k čištění různé přípravky na chemické bázi, lze je použít za přísného dodržení návodu. Rozhodně nedoporučujeme používat chemická čistidla  a rozpouštědla, která slouží třeba na úklid domácnosti. I když může být čistící účinek na první pohled dobrý, mohlo by dojít k nevratnému poškození materiálu. Například k rozpuštění barev, nebo ztvrdnutí kůže.

Čím umýt?

Použij čistou vlažnou vodu a jemnou molitanovou houbu nebo vlhký hadr. Nikdy nepoužívej vysokotlaký čistič, kartáč nebo hrubou houbičku na nádobí! Kůži navlhči a opatrně odstraň zbytky prachu a nečistot, přičemž ty zaschlé mrtvolky budou nejspíš chvíli odolávat, to je většinou v případě, když na to celý rok nemákneš, tak se ti taky může stát, že pak čištěním půjde se špínou dolu i barva a navíc tím strávíš i dost času. Takže při větší vrstvě mrtvolek kůži nedrhni, ale vlhký vyždímaný hadr polož na kůži a nech ho tam tak dlouho, dokud se mrtvolky neodmočí, půjdou pak sundat o mnoho lépe a navíc nepoškrábeš kůži. Vlhké kožené airbagové oblečení nikdy nezavěšuj, mohlo by dojít k vyvěšení.

Na mytí můžeš použít i účinný čisticí přípravek od značky 4SR, který je určený na kožené kombinézy, kožené bundy, boty a kožené doplňky. Mýdlo ve spreji vytvoří bohatou pěnu, kterou aplikuj na hadřík nebo houbu, rovnoměrně nanášej na kůži, a pak čistým hadříkem setři.

Na vyčištění vnitřní podšívky je dobré použít třeba pěnu od značky Muc Off, která zničí bakterie a příjemně pak voní po citronech.

Náš tip - kožené airbagové oblečení pravidelně čisti, nejlepší je samozřejmě po každé jízdě vše otřít vlhkým hadrem - nejlepší je dešťová voda, třeba ze sudu, mrtvolky jdou lépe dolů. Po očištění nech oblečení dobře vyschnout v teplé místnosti, nikdy nedávej oblečení nad tepelné zdroje.   

Čím ošetřit?

Po důkladném vysušení proveď impregnaci celého oděvu. U kožených součástí například balzámem na kůži. Nanášej hadříkem nebo houbičkou vrstvu na celou plochu kůže. Pak je potřeba nechat balzám vstřebat do kůže cca 1 den a poté celý oděv přeleštit bavlněným hadříkem - tento postup dá sice víc práce, ale kůže tak získá větší ochranu před UV zářením, prachem a vodou. My používáme balzám ze včelího vosku - dá se doma využít i na údržbu všeho koženého, nejenom na moto oblečení.

kosmetika_na_motoobleceni_1

Mýdlo a balzám na kůži jsou perfektní účinné přípravky na kožené motooblečení
 

Důležité info o ošetření kůže!

Hladká kůže, která je používána na většinu výrobků, se dá ošetřit balzámem na kůži.

POZOR u broušené kůže - tzv. semiše (nubuku) se nesmí použít balzám na kůži ! Používá se pouze spray na broušenou kůži a jemný kartáč !

Skladování koženého moto oblečení:

Před uložením na zimu je potřeba nejprve vybrat správné místo ke skladování. V žádném případě nenechávej kožené oblečení poskládané v koutě skříně, kůže má totiž schopnost absorbovat vlhkost a může se snadno stát, že na jaře najdeš plesnivou hromadu, navíc se zdeformují i chrániče a kůže bude pomačkaná. Nejlepší je koženou airbagovou bundu, nebo kombinézu volně zavěsit na široké ramínko do místnosti se stálou pokojovou teplotou. 

Koženou airbagovou bundu nebo kombinézu nikdy nenechávej ve studené garáži, jelikož vnitřní část airbagu je z plastového materiálu, který by se mohl při dlouhodobých teplotách kolem 0 stupňů zdeformovat. Vhodná není ani rozpálená kotelna.

Jak koženou airbagovou bundu nebo koženou kombinézu správně pověsit?

Airbagovou bundu i kombinézu vždy pověs na ramínko, které jsi dostal k výrobku. Toto ramínko je pěkně široké a je přesně tvarované jako tvoje ramena, takže díky tomu ramenní chrániče na ramínko parádně zapadnou. Když totiž použiješ běžné placaté úzké ramínko, tak se ti můžou zdeformovat ramenní chrániče, a navíc je ramínko přesně v místě, kde vede airbagová výplň, která je z plastového materiálu, a ta by se mohla za těch pár měsíců, co nebudeš bundu používat, pěkně zdeformovat, a tím pádem může mít špatný vliv i na fungování airbagu.

Další tipy nejen na údržbu moto oblečení najdeš v našem motokoutku, tak mrkni :)

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640