Jak přihlásit novou motorku

Udělal/a sis radost a pořídil/a novou motorku? A co všechno budeš potřebovat k přihlášení motorky na úřadě? Jaké dokumenty? Máme pro tebe praktické info aktualizované pro rok 2023.

1. Dokumenty k přihlášení


Při koupi nového motocyklu/skútru/ATV dostaneš do ruky od prodejce fakturu = daňový doklad a originál velkého technického průkazu. Pak si musíš vybrat pojišťovnu, u které si na nový motocykl sjednáš pojištění odpovědnosti (povinné ručení, případně i havarijní pojištění, které není nutné k přihlášení).

K přihlášení nové motorky nepotřebuješ záznam o technické prohlídce ani potvrzení o evidenční kontrole!

Takže si s sebou na úřad připrav:

- fakturu/daňový doklad
- originál velkého technického průkazu
- občanský průkaz
- pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla (zelená karta)
- vyplněnou Zadost-o-zapis-silnicniho-vozidla-do-registru-silnicnich-vozidel

Pokud motorku kupuješ pro podnikání jako OSVČ, budeš k přihlášení potřebovat i Živnostenský list a Osvědčení o registraci na Finančním úřadě.

Pokud motorku kupuješ pro podnikání jako právnická osoba, budeš k přihlášení navíc potřebovat kromě Živnostenského listu, Osvědčení o registraci na FÚ ještě  Výpis z obchodního rejstříku.

sleva_na_nakup
 

2. Úřad


Na převod máš 10 pracovních dní od koupě (pozor - když termín nestihneš, může být pokuta). Registrace se provádí na úřadě s rozšířenou působností viz mapka, a tento úřad nemusí být v místě tvého bydliště. K převodu jsou potřeba všechny doklady uvedené v bodě 1. Na některých úřadech se lze objednat online systémem, na některých musíš bohužel vystát frontu :( Adresy úřadů i s kontaktními údaji Adresy-obecnich-uradu.

3. Poplatky

Při registraci motocyklu se poplatky liší podle kubatury. Motocykl do 50 cm3 je za poplatek 300 Kč. Registrace motocyklu nad 50 cm3 včetně motocyklu s přívěsným nebo postranním vozíkem nebo motorové tříkolky, popřípadě motorové čtyřkolky je za poplatek 500Kč.

4. První technická prohlídka po registraci

Při registraci nového motocyklu/skútru/ATV jdeš na první technickou prohlídku až po 6 letech.
 

5. A na závěr ..


Veškeré výše uvedené informace jsou čerpány ze zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, z informací uvedených na stránkách Ministerstva dopravy a z našich osobních zkušeností. Postup přihlášení nového motocyklu je naším doporučením nikoliv povinností. Taktéž formuláře zde uveřejněné nejsou závazné dokumenty a mohou se libovolně upravovat dle potřeby.

JOMAXÁCI přejí bezproblémové přihlášení:)

Pokud bys v budoucnu chtěl/a motorku prodat nebo koupit jinou ojetou, máme pro tebe připravené rady, jak postupovat - více info v našem blogu "Kupní smlouva na prodej motocyklu"


kupní_smlouva_na_prodej_motocyklu

 

Přejeme spoustu zážitků s tvým novým strojem a kolama dolů :)

Fajn den :) JOMAXÁCI 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640