Mistrovství světa superbiků Autodrom Most

Co vlastně znamenají zkratky WSBK a SBK?

Šampionát WorldSBK je mistrovství světa motocyklů kategorie Superbike, nejvyšší a nejrychlejší třídy závodů sériových silničních motocyklů (můžeš si je v podstatě koupit v obchodě), které jsou pro závody upravené jen některými komponenty (tlumiče, části motoru, výfuk). Seriál se jezdí na světových okruzích a působí zde pět značek – Kawasaki, Yamaha, Ducati, Honda a BMW, za které jezdí ty největší světoví závodníci. V tomto světovém šampionátu se jezdí i nižší kategorie, které pojedou i v Mostě a uvidíme tam i české závodníky :)

Autodrom Most - lecký pohledAutodrom Most letos přivítá nejrychlejší závodníky motocyklů kategorie Superbike.

6.- 8. srpna 2021 uvidíme ty nejlepší superbikery z celého světa u nás :) a to si piš, že my tam nebudeme chybět, protože to bude naprostej mazec, a jestli tě berou závody, tak bys tam určitě neměl chybět ani ty. Bude to totiž neskutečná střelba! V Mostě je skvělá trať a kdo se na ní někdy svezl, dá mi za pravdu, že pro SUPERBIKE je jak dělaná, žádný výjezdový zóny, za obrubníkama rovnou kačírek nebo tráva, která každou chybu jezdce hned ztrestá. Jo, jo, už za 14 dní a bude to parádní víkend :)

Mostecký okruh v kalendáři světového šampionátu je podle výkonného ředitele WorldSBK Gregoria Lavilly zpestřením seriálu. „Jsme nadšeni, že můžeme v našem kalendáři na příštích pět sezon přivítat autodrom v Mostě."

Zajímavosti o okruhu

Mostecký okruh s bezmála čtyřicetiletou tradicí je mezi jezdci velmi oblíbený. Měří 4 212 metrů, má 21 zatáček, devět levých a 12 pravých. Nejdelší rovina je dlouhá 792 metrů, nejkratší 150 metrů. Dráha je široká 12 až 14 metrů, jezdí se ve směru hodinových ručiček.

Autodrom Most - mapaMapa závodního autodromu Most, zdroj: www.autodrom-most.cz


Závodní víkend 6. - 8.8.2021 zahrnuje:

  • WorldSBK nad 1000ccm
  • WorldSSP do 600ccm
  • WorldSSP 300
  • Evropský pohár
  • Yamaha R3 bLU cRU

Závody v sobotu i v neděli

Třídy WorldSBK a WorldSSP  mají celkem tři volné tréninky a zahřívací trénink. Dva volné tréninky jezdci odjedou již v pátek, třetí je na programu v sobotu. Zahřívací trénink zahájí i nedělní program.

V sobotu diváci uvidí i Superpole, které rozhodne o pořadí prvního závodu WorldSBK a závodu WorldSSP.

Jezdci třídy WorldSBK se postaví na start prvního závodu v sobotu. V neděli mají na programu dva závody, a to sprint na 10 kol a závod na klasickou vzdálenost. Jezdci WorldSSP odjedou svůj závod v sobotu i v neděli. 

Harmonogram

Časový harmonogram jednotlivých závodů najdeš tady ->  Program_WSBK_Most

worldsbk-2021-kalendář

 Kalendář všech závodů WorldSBK, zdroj: www.autodrom-most.cz

World Superbike – divoké karty pro české jezdce

Jonathan Rea fenoménem superbiků, láme jeden rekord za druhým. Překoná i rekord okruhu našeho jezdce Karla Haniky?

Britský jezdec Jonathan Rea pilně přepisuje tabulky rekordů královské kategorie WorldSBK seriálu MOTUL FIM Superbike World Championship. Tím nejcennějším skalpem je bezesporu jeho šest titulů mistra světa, navíc v řadě za sebou. Neporazitelný je od roku 2015. Na vlastní oči si umění tohoto fenomenálního jezdce čeští fanoušci mohou vychutnat už o víkendu 6. až 8. srpna, kdy bude mít světový šampionát superbiků premiéru právě na mosteckém autodromu. Překoná Rea i rekord zdejší trati na jedno kolo? Drží ho český motocyklový jezdec Karel Hanika, nejrychlejší čas 1:35,417 minuty zajel v Mostě na konci září 2019 v kategorii Superbike v nedělním závodě šampionátu Alpe Adria. Hanika je úřadujícím vicemistrem světového šampionátu vytrvalostních závodů endurance. V závěru loňské sezony se zúčastnil světového šampionátu supersportu WorldSPP, který se jezdí právě pod hlavičkou prestižního mistrovství světa superbiků a v jednom závodě dojel na skvělém 5.místě.

Český jezdec Karel Hanika pojede na divokou kartu v Mostě třídu WSBK a doplní české duo mladých talentovaných jezdců Olivera Königa a Petra Svobodu, kteří startují celou tuto sezonu v MOTUL FIM Superbike World Championship ve třídě WorldSSP300. V této třídě uvidíme další dva české jezdce Filipa Feigla a Matyáše Červenku. No a budeme mít na divokou kartu i dva český kluky v kategorii Supersport do 600ccm a to Ondřeje Vostatka a Jirku Mrkývku (pokračovatele slavného rodu Mrkývků).

Rea 2021

Britský jezdec Jonathan Rea (KAWASAKI)

Jak se ukazuje, tak ani letos to konkurence v hledání účinné zbraně proti suverénovi šampionátu Jonathanu Reovi nebude mít jednoduché. Zatím letos Rea vede po posledním sobotníkm závodě v Holanské DutchTT před Toprakem Razgatlioglem (YAMAHA) z Turecka o 7 bodů. Čtyřiatřicetiletý Rea na motocyklu Kawasaki vévodí ve výkonnostních tabulkách šampionátu, který se jezdí od roku 1988, i řadě dalších sledovaných parametrů. Svých dosavadních 312 startů v závodech proměnil ve 103 vítězství. Ta budou s velkou pravděpodobností dále narůstat. Pro srovnání: na druhém místě za Reou v počtu vyhraných závodů i počtu titulů v superbikovém světovém šampionátu figuruje Brit Carl Fogarty, který v letech 1992 až 1999 zvítězil devětapadesátkrát a je čtyřnásobným šampionem seriálu. Ze současných Reových soupeřů je na tom nejlépe Brit Scott Redding a Toprak Razgatlioglu, Redding zatím vyhrál sedmkrát, Razgatlioglu šestkrát.Také vítězným závodům v jedné sezoně vévodí Jonathan Rea. V letech 2018 a 2019 stanul na nejvyšší příčce stupně vítězů sedmnáctkrát. O tento triumf se ale dělí, stejný výkon předvedl v sezoně 1991 i Američan Doug Polen, dvojnásobný mistr světa superbiků.

Rea je také bezkonkurenční v dosaženém počtu pódiových umístění. Za svou čtrnáctiletou kariéru ve WorldSBK jich nasbíral 193. Následuje Australan Troy Corser ze 130 prvními, druhými a třetími místy v závodech, bronzovou příčku drží Japonec Noriyuki Haga ze 116 pódiovými umístěními. Nepřekvapí, že Rea dominuje také tabulce počtu pódiových umístění v jedné sezoně. Předloni si vychutnal ceremoniál na stupních vítězů čtyřiatřicetkrát. Výrazně tak předstihl Američanan Colina Edwardse, jemuž se to v sezoně 2002 podařilo pětadvacetkrát. Rea zaznamenal i největší počet hattricků v superbikovém světovém šampionátu. Zvítězit ve všech třech závodech jednoho víkendu dokázal třiadvacetkrát. Svou dominanci Brit dokazuje také počtem nejrychlejších časů na jedno kolo. Ustanovil ho za svou kariéru v 70 závodech.

Toprak 2021Redding 2021
Toprak Razgatlioglu (YAMAHA) a Scott Redding (DUCATI)

Informace o parkování a vstupu na okruh

Otevření celého svahu pro diváky na Superbiky v Mostě

Mostecký autodrom má skvělou zprávu pro všechny fanoušky, kteří se chystají navštívit premiéru závodního víkendu mistrovství světa superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship ve dnech 6. až 8. srpna. Návštěvníci totiž budou mít k dispozici nejen obě tribuny, ale i celý divácký svah včetně oblíbeného místa nad první zatáčkou.  Při vstupu do diváckého sektoru bude každý povinen poskytnout ověřené potvrzení o negativním PCR nebo antigenním testu, které nesmí být starší tří dnů.

„Původně jsme vyčlenili divákům prostor svahu k tribunám, nyní je však přístupný celý prostor podél závodní dráhy. Pro diváky tak také začínáme připravovat i další bohatý doprovodný program, který již brzy odhalíme na našich stránkách. Bohužel, stále trvá zákaz přístupu do paddocku,“ vysvětlila obchodní a marketingová ředitelka Jana Svobodová.

Pravidla vstupu pro diváky

Podmínky vstupu pro diváky se řídí podmínkami MZ a mimořádnými opatřeními vlády ČR (bod 16 - podmínky pro vstup osob do vnitřních a venkovních prostor nebo pro účast na hromadných akcích).

Při příchodu musí všichni diváci prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu:

  • doložit negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní
  • doložit negativní POC (tzv. antigenní) test starý nejvýše 72 hodin (lze prokázat potvrzením zaměstnavatele o provedení samotestu či čestným prohlášením)
  • doložit prodělání laboratorně potrvzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce
  • aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní

Pro rychlé odbavení doporučujeme stáhnout aplikaci Tečka.

 

Vstup do areálu Autodromu:

Divácká zóna je otevřena v pátek, sobotu a v neděli vždy od 8.00 hodin. Předprodej vstupného je zahájen za zvýhodněných podmínek zde.

V místě konání akce je prodej vstupného na adrese vstupu na divácký svah Hořanská cesta 205, Most.

VIP vstupné včetně vstupu do paddocku - Pouze předprodej. Na místě nebude možné vstupenky zakoupit. Více informací zde.

 

Kde zaparkovat nebo stanovat?

CAMP PRO MOTORHOME A AUTO

Rekreační areál autokemp Matylda

Příměstský rekreační areál Matylda leží v bezprostřední blízkosti uměle vytvořeného neprůtočného rekultivačního jezera v severozápadní části Mostu v městském obvodu II. Souš. Výhodou areálu je sociální zázemí a blízkost areálu Autodromu, který je v docházkové vzdálenosti. Ubytování je možné sjednat jenom na místě.

Kde: Nár. odboje, Souš, 435 02 Most

Kdy: Otevřeno od 1.5. nepřetržitě

Web: https://www.matyldamost.cz

Telefon: +420 602 306 347

Email: info@matyldamost.cz 

 

CAMP PRO STANY

Tábořiště HIPODROM

Mostecký hipodrom je součástí rekultivačního parku Velebudice, který patří mezi špičkové projekty tzv. české rekultivační školy. V areálu bude pro závodní víkend World Superbike Czech Round připraveno tábořiště včetně toalet a mobilních sprch. Rezervace předem není možná a platba pouze v hotovosti(Kč). Do areálu je zabezpečena kyvadlová doprava.

Kde: K Hipodromu 213, 434 01 Most

Kdy: čtvrtek - neděle 5.- 8.8.2021

Web: www.hipodrom.cz

Email: as@hipodrom.cz

Telefon: +420 725 527 978



Parkování AUTO 1

Parkoviště P0 AUTODROM

Parkoviště u vjezdu do areálu Autodromu.

Kde: Tvrzova 5, Most

Kdy: pouze jednotlivé dny pátek, sobota, neděle

Kontakt včetně cen: Vjezd je možné zakoupit pouze v předprodeji 200 Kč včetně DPH vozidlo/1 den

https://www.autodrom-most.cz/cz/tickets/

 

Parkování AUTO 2

Parkoviště HIPODROM

Mostecký hipodrom je součástí rekultivačního parku Velebudice, který patří mezi špičkové projekty tzv. české rekultivační školy. V areálu je pro závodní víkend World Superbike Czech Round připraveno parkoviště. Rezervace parkování není možná a platba pouze v hotovosti(Kč).

Kde: K Hipodromu 213, 434 01 Most

Kdy: čtvrtek - neděle 5. - 8.8.2021

Web: www.hipodrom.cz

Email: as@hipodrom.cz

Telefon: +420 725 527 978

 

Parkování MOTO

Parkování pro majitele motocyklů je připraveno částečně v areálu diváckého svahu a na příjezdové silnici k areálu. Veškerá doprava bude v místě koordinována Policií ČR a Městskou Policií Most.

Kde: Hořanská cesta 205, Tvrzova ulice, Slovenského národního povstání

Kdy: pátek, sobota, neděle

 

Když se na závody nedostaneš, můžeš celý závodní víkend živě sledovat na kanálu Nova Sport.

Logo Most

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: www.autodrom-most.cz, www.suberbike-most.cz