Banán - jezdec, mechanik, prostě závislák po prvním čuchnutí

Závodník teamu MOTOJOMAX REJSING - Jirka Balán alias Banán ...

"Banán"

Jirka Balán, kterému nikdo neřekne jinak než "Banán" a nebo taky "Banánový JOE", jezdí na motorce od svých 16 let. Od roku 2014 závodí a sbírá zkušenosti na uzavřených okruzích (Brno, Most, Slovakiaring, Vysoké Mýto).

Proč závodí ..

Tak v tom má jasno a jak sám říká: "Na okruh jsem zavítal, protože jsem si chtěl zkusit, co dokážu a chtěl jsem si zkusit pořádně zatahat, protože v provozu to nejde. Po dnu stráveném na dromu bylo jasné, že buď přestavím do laminátů GSX-eRo, co jsem měl, nebo půjde z domu a koupím nějakou okruhovku. ZÁVODĚNÍ JE DROGA A JÁ JSEM SE STAL ZÁVISLÁKEM (ZÁVODNÍKEM) PO PRVNÍM ČUCHNUTÍ – nevim jak to popsat, ale ty pocity a zážitky ze závodění jsou extrémně silný a dostaly mě."

Šikovný mechanik ..

Kromě toho, že je Banán jezdec s pořádným adrenalinem v těle, tak je taky dost dobrej mechanik - všechno na svojí motorce si dělá sám :) Takže i na sezonu 2015 na to šel "zgruntu". Žádná pouhá výměna oleje a drobná údržba motorky, ale rovnou celá přestavba ze sériové Suzuki SV650S na závodní speciál. Kompletně vyměnil celej předek (vidlice, brejle, kolo, brzdiče, kotouče, řidítka, brzdová pumpa, brzdové hadice), zadní tlumič, podsedadlový rám, přepákování a několik dalších drobností. Nechal si vyrobit kvalitní výfukový systém a sám se pustil do úpravy sání. Koupil "štelovatelnou" řídicí jednotku a nechal motorku odladit. Výsledek je 73Nm a 84,9 poníků !!!

Výsledky..

První závody v r. 2015 a také první svezení na neotestovanym SVéčku bylo při Jarní ceně Brna a bylo to hodně parádní :) .. celý víkend se zlepšoval, motorka jela tak, jak doufal a hlavně si to moc užil. Kvalifikoval se na 19.místo na startu. První závod dojel na 13 fleku a pro první TŘI body :) Druhý závod to byla velká bitva, kolo co kolo s někým bojoval a pral se o pozice a propracoval se až na 10.místo. Ale v Bikers cupu v Brně už v kategorii Naked bike do 750ccm dal svoji první bednu (2.místo). A v srpnu 2015 v Mostě padlo zlato !!! To ho nakoplo, takže se chystá na přírodní okruhy. První závod na přírodním okruhu bude v Dymokurech 5. - 6.9.2015.