Jak připravit motorku na jednodenní motovýlet

Chystáš se na tvůj celodenní výlet na motorce a nevíš úplně přesně, co si s sebou vzít na cestu?

Na co nezapomenout?

Tak si pojďme shrnout to nejdůležitější:

1. Kontrola motorky před cestou

Zkontrolovat pneumatiky, světla, brzdy, stav oleje. Tohle bys měl ale dělat před každou tvojí vyjížďkou. A taky doplnit nádrž, ať se před samotným moto výletem nemusíš hned ráno zdržovat na benzíně.

2. Itinerář moto výletu

V klidu si doma rozmysli, kam se s tvým bikem vydáš.. orientačně se podívej do mapy nebo navigace, jestli tě čekají objížďky a případně trasu uprav. Pokud jsi zvyklý jezdit na navigaci, zadej si do ní naplánovanou trasu. Na motorku připevni pouzdro na telefon nebo navigaci a zkontroluj, jestli dobře drží. Pokud jezdíš podle mapy, napiš si alespoň hlavní body, kudy pojedeš.

drzaky_na_telefon_do_riditek

Magnetické držáky na telefon od Peak Design s doživotní zárukou

3. Co si vzít s sebou na moto výlet

Co si všechno máš vzít s sebou na výlet na motorce, je dost individuální. Někteří střelci vezmou doklady, peníze, telefon a jedou. Protože máme dost moto výletů už za sebou, tak ti z vlastních zkušeností můžeme v klidu říct, že takhle "nevybavený" teda už nejezdíme. Vždycky mám menší zavazadlo, ve kterém nikdy nechybí nepromok (jednak proti dešti, ale taky zahřeje, když je třeba chladnější ráno). Mám raději bundu a kalhoty zvlášť (je to praktičtější po dešti, když se udělá teplo, tak si sundám nepromokavou bundu, abych se neuvařil, ale kalhoty si ještě chvíli nechám, abych nebyl zacákanej, když je ještě silnice mokrá).

nepromoky

Ukázka nepromokavých hadrů - zákazníkům doporučujeme reflexní prvky kvůli bezpečnosti při zhoršení podmínek na silnici.

Pak mám s sebou první pomoc na opravu pneumatiky, stačí menší sada, která nezabere tolik místa, nebo antipich na nafouknutí, no a síťku na uvázání čehokoliv mám s sebou vždycky (doporučujeme tu s šesti pogumovanýma háčkama, aby se neodřel podsedlák).

síťka

Šikovní pomocníci na cesty.

4. Kam ty věci na motorce uložit

Je několik variant a každému vyhovuje něco jiného. Můžeš mít batoh na záda, do kterého dáš třeba i notebook nebo helmu. Většina batohů na motorku má zesílená záda a bezpečnostní zapínání. Na záda můžeš dát ale i tankvak, který má popruhy k tomu určený, a při jízdě ho máš připevněný na nádrži nebo na zadní sedačce.

Tankvak si vybírej podle typu motorky. Proč? Jestli chceš mít tankvak na motorce vepředu na nádrži, tak je důležitý, jestli máš kovovou nebo plastovou nádrž. Jsou totiž tankvaky, které mají na bocích magnety, a ty jsou právě určený na kovovou nádrž (magnety sice skvěle drží, ale pro jistotu doporučujeme ještě zajistit popruhem). Pokud máš na motorce nádrž plastovou, musíš mít tankvak s uchycením na objímku nádrže tzv. tanklock. V tomto případě si musíš k tankvaku pořídit ještě objímku, která se liší podle typu motocyklu (a pozor, nejen podle typu, ale taky i podle roku výroby). Pokud si chceš připevnit tankvak dopředu na nádrž, tak dobře vybírej a nejlépe před koupí zkus na motorce. To proto, abys přes něj dobře viděl a nepřekážel ti. Některé z tankvaků se dají totiž zipem rozšířit (=zvednout).

tankvaky

Vždy po ruce a praktický popruh na nošení - ideální na výlety.

Na kratší vyjížďku ti může stačit taška na nohu. Tyto brašny jsou většinou menší, připevněné okolo pasu a okolo stehna. A byť se to nezdá, vejde se do nich poměrně dost věcí. Jejich výhodou je, že když slezeš z motorky třeba na benzíně, máš vše důležité (doklady, telefon, peníze..) ihned při sobě.

tašky_na_nohu

Praktické nejen na výlet nebo dovolenou, s malým zavazadlem můžeš jezdit prakticky pořád.

Tankvaky, brašny i batohy mají většinou v základní výbavě nepromokavou pláštěnku. Když chceš mít jistotu, že všechno, co máš s sebou, bude v suchu, pak zvol nepromokavý válec. Do deště je perfektní a navíc se dá zarolovat podle toho, jak moc ho naplníš. Některé z voděodolných válců mají popruhy na záda, některé přes rameno. Nepromokavý válec přichytíš popruhama nebo síťkou na zadní sedadlo.

nepromokavé_válce_na_motorku

Nepromokavé vaky řadíme do nejpraktičtějších zavazadel na cestování.

5. Bezpečí motorky

Pokud plánuješ při svém moto výletě zastávky s tím, že se od svojí motorky vzdálíš, tak si nezapomeň přibalit moto zámek. Zámky na motorku jsou buď řetězové (když potřebuješ připevnit k něčemu jinému) nebo na kotouč (liší se podle velikosti kotouče). Taky můžeš mít zámek s alarmem, který začne při pohybu slušně ječet:) K zámku na kotouč ti doporučujeme pořídit připomínač zámku, je to šikovná věcička. Hodit se může i plachta na motorku.

zámek_na_motorku

Bezpečnost je základ a štěstí přeje připraveným.

Pokud bys s výběrem potřeboval poradit, tak se u nás zastav na kus řeči, rádi ti poradíme. A pokud bys nechtěl být při výběru nikým rušen, můžeš využít naši novinku - privátní prodej, kdy otevřeme náš obchod pouze pro tebe v hodinu, kterou si sám vybereš.

Přejeme ti fajn, slunečný výlet :)

JOMAXÁCI

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640