Desatero motorkáře

Desatero, jak jezdit na motorce bez nehod.


Z jízdy na motorce má většina z nás skvělý svobodný pocit. Je to super odreagování od běžných starostí a pro někoho je to i vyplavení adrenalinu. Není to ale zábava bez rizika a s tím bys taky měl/a počítat. Nebezpečí totiž na tebe může čekat doslova na každém metru nebo za každou zatáčkou. O to důležitější je prevence. Jezdíme na motorkách už přes 30let a z diskusí zkušených motorkářů, kteří mají něco najeto, jsme sepsali tzv. Motorkářské desatero.

Heslo dne: "Buď stále ve střehu"

 

1.    Vyjezdit se

Vždy začni s motorkou se slabším výkonem a postupně přidávej a zvykej si na rostoucí výkon (není ostuda jezdit na slabší motorce)

2.    Předvídat

To ti řekne každý zkušený motorkář. Číst situaci na silnici v každém okamžiku je určitě to nejdůležitější pro bezpečnou jízdu

3.    Dodržovat pravidla

Chápeme, že rychlostní limity se na motorce lehce překračují, ale dodržovat rychlost v obci a zbytečně neriskovat je základ

4.   Nepodcenit vybavení

Frajeři a frajerky, kteří se jedou svézt na motorce v tričku a pantoflích, si koledují. Špatně pro ně může dopadnout i nehoda v malé rychlosti. Zkušený motorkář a motorkářka nikdy nevyjede bez motocyklového oblečení a motochráničů.

5.   Přizpůsobit jízdu počasí a stavu vozovky

Když řídíš auto, tak déšť často ani nevnímáš, na motorce je to jiné. Brzdná dráha motorky je delší, stabilita v zatáčkách jiná a jízdní vlastnosti motorky jsou také podstatně jiné. Nikdy nepřeceňuj své možnosti.

6.    Technický stav motorky

Kontrola před každou jízdou by měla být samozřejmostí.

7.   Vyhnout se dárcům

Motorkáři a motorkářky často jezdí ve skupinách, vybrat si tu správnou partu s rozumným a přirozeným vůdcem ti zpříjemní vyjížďku (pokud skupině nestačíš, tak se nesnaž jet, jak se říká přes VIN, to může špatně dopadnout)

8.    Český komplex

Silné auto = motorka? Chápeme, že je někdy těžké být v klidu a nenechat se vyprovokovat, ale vždycky počítej s tím, že auto má v zatáčkách větší stabilitu a taky lepší brzdy.

9.  Stav mysli

Někdo si jede na motorce vyčistit hlavu a někoho starosti odvádějí od soustředění. Sám musíš vyhodnotit, zda se na řízení dokážeš náležitě soustředit. 

10.  Štěstí

Další často používaná věta zkušených motorkářů a motorkářek je "sakra, to jsem měl/a dneska štěstí". Plno z nás již určitě zažilo krizovou situaci na motorce a abys sebou neplácl/a potřeboval/a jsi velkou kupu štěstí. Ale na štěstí raději nikdy nespoléhej, nemuselo by se to příště vyplatit.

 

Přejeme Vám všem mnoho šťastných kilometrů bez nehod a slunce nad hlavou.

JOMAXÁCI