Vše o airbagových vestách na motorku

Jaký je rozdíl mezi mechanickou a elektronickou airbagovou vestou? Chceš airbagovou vestu pod moto oblečení nebo raději přes bundu ?

Mechanický airbag - airbagová vesta s trhačkou

Jedná se konstrukčně o nejjednodušší typ, kdy je airbag ve formě vesty, kterou si navlečeš na stávající moto oblečení, a po čas jízdy jsi s motorkou spojený trhačkou. Důležité je, aby trhačka byla ukotvena k rámu motocyklu nebo části pevně spojené svárem s rámem motocyklu z důvodu zajištění maximální účinnosti při případném pádu.

Trhačka (popruh), který je přidělán k motorce, při pádu vytrhne pojistku, která aktivuje bombičku se stlačeným vzduchem a nafoukne airbag za 0,1 sec. Mechanický airbag je vždy oblečen přes bundu nebo kombinézu. U mechanického airbagu HELITE a BERING se po pádu začne airbag sám odfukovat u ventilu, kde je instalovaná bombička. 

airbagova_vesta_bering

Mechanická airbagová vesta Bering

Elektronický airbag - airbagová vesta s jednotkou In&Box

Elektronický airbag má v sobě jednotku (In&Box), která snímá pohyb jezdce na motocyklu a dokáže analyzovat až 1000 pohybů za 1 sekundu. Nepotřebuješ k němu žádnou trhačku ani kabel k aktivaci airbagu. To umí již zmíněná jednotka In&Box, která v podstatě ví dřív než ty, že padáš z motorky a sama tak aktivuje airbag. Elektronický airbag je již pár let používán v závodech Mistrovství světa motocyklů Moto GP. Co se týká elektronického airbagu, tak jelikož není propojen s motorkou žádným kabelem ani trhačkou, tak se může dát i pod bundu nebo kombinézu. Ale? Moto oblečení, pod které si dáš tuto vestu, musí mít flexibilní prvky, které ti při vystřelení povolí. Proč? Protože airbag se na břiše, hrudníku, zádech a kolem krku nafoukne v průměru 6 - 8 cm, a když nebudeš mít vhodné oblečení, můžeš se při vystřelení airbagu i zranit (např. zlomená žebra), ale může ti to především vyrazit dech.

Elektronický airbag je při aktivaci (vystřelení) stále nafouknutý, takže po pádu je dobré si uvolnit zip pro lepší dýchání. Poté musíš ze sebe airbag sundat a vzduch vypustit až odšroubováním bombičky.

Elektronická vesta IXON

Unikátní elektronická airbagová vesta IXON od francouzského výrobce, kterou lze nosit pod jakoukoli textilní bundu, koženou bundu nebo kombinézu bez ohledu na značku, která ale musí být na airbag přizpůsobená. Musí mít flexibilní panely a strečové části, které se při aktivaci airbagu natáhnou. Je to proto, aby sis v případě nafouknutí nevyrazil dech. 

airbagova_vesta_ixonAirbagová vesta IXON se systémem In@Motion

Tento bezdrátový airbag je bez senzoru na motocyklu, je rychlý na nasazení, lehký, snadno použitelný a jeden z nejvýkonnějších na trhu. Používá systém ochrany In@Motion. Byl vyvinut, testován a schválen jezdci Moto GP! A obdržel nejvyšší hodnocení Airbagu 5 hvězd! Informace o tom, jak to celé funguje, si můžeš přečíst přímo u airbagu IXON.

Elektronická vesta se senzorovým airbagem Helite

Novinkou jsou elektronické airbagové vesty Helite s novým systémem detekce více senzorů, který sleduje pohyby osoby více než 1000krát za sekundu a analyzuje situaci v reálném čase. Jakmile systém detekuje abnormální pohyb, airbag se před nárazem automaticky nafoukne. Vesta se vždy obléká přes moto oblečení, nepotřebuješ k ní žádnou trhačku ani jiný kabel. Je ve variantě černé nebo žluté. Dá se použít opakovaně, stačí jen vyměnit pyro bombičku. K vestě je možno dokoupit i senzor na přední vidlici motorky, který v kombinaci se senzorem integrovaným ve vestě výrazně zvyšuje účinnost a ochranu.

Jak elektronický senzorový airbagový systém Helite funguje?

Technologie elektronického airbagu Helite obsahuje několik senzorů, které analyzují situaci v reálném čase a umožňují 360° detekci. Při zjištění pádu nebo nehody se airbag před nárazem automaticky nafoukne. Vestu je možno použít samostatně (se senzorem integrovaným ve vestě) nebo v kombinaci se senzorem umístěným na přední vidlici motorky montáž je velmi snadná).

 • Senzor integrovaný do vesty (CDU): sleduje pohyb motorkáře v kontextu.

 • Čidlo umístěné na vidlici motocyklu (SDU): detekuje nárazy na motocykl

 Oba senzory jsou spárovány a analyzují situaci. Jakmile je zjištěn pád nebo nehoda, vesta se automaticky nafukuje před dopadem na zem.

airbagova_vesta_helite3

Elektronická vesta Helite se senzorem ve vestě a senzorem na přední vidlici motorky

Toto je pouze jednoduchý popis airbagových systémů. Jestli uvažuješ o airbagu na motorku a chceš vědět podrobnější informace, doporučujeme ti naše další články:

A také tě rádi přivítáme v našem kamenném obchodě v Kutné Hoře, kde můžeš vyzkoušet jak airbagové moto oblečení, tak samotné airbagové vesty. Využít můžeš také službu privátního prodeje.

Fajn den :) JOMAXÁCI

 

V případě jakýchkoliv dotazů piš info@motojomax.cz nebo volej Marťase 606 610 227

Sleduj nás taky na facebooku nebo na instáči s hashtagem #motojomaxcz. 

 facebook_motojomax  logo_instagram_male   linkedin_motojomax        youtube-1837872_640